27 februari 2009

Magasinskulturen på hyllorna



Ser det rörigt ut? Tro't eller ej, men det finns (givetvis) en genomtänkt struktur. Bilden är tagen från en klassisk tidningskiosk-hylla i norra London.

De billigaste tidningarna är placerade längs fram så som: Nuts och Zoo (eftersom de säljer mest). Dock har kioskägaren smugit in Vogue, Dazed och i-D ibland lågpristidningarna; detta för att konsumenten ska få en omedelbar känsla av glamour. Inplastade titlar får trängas längst bak. Även titlar som kioskägaren av erfarenhet vet att konsumenten ofta bläddrar igenom men sällan köper (ofta på grund av det dyra priset) hamnar längst bak. En yta på hyllan ska också tilltala de som inte vet vad de söker, en brutal mix av segment och titlar där helt enkelt.

Tittar man på just den här bilden tycke jag också att det är ganska tydligt att i-D medvetet skapat ett omslag som syftar till att sticka ut bland mängden på hyllan just. Och det lyckas de onekligen ganska bra med.

*****

Kristian Luuk tar över På spåret. Ett lika briljant som naturligt val.

26 februari 2009

Lika som bär: Daniel Westling och Jokern

Papperstidningens dödgrävare får vatten på sin kvarn - slaktade och sårade i massor den här veckan

Ni får ursäkta den morbida rubriken, jag vet, det pågår faktiskt riktiga krig därute, men det har onekligen varit en usel vecka för papperstidningen.

San Antonio Express News sparkar 75 personer på nyhetsavdelningen; Providence Journal sparkar 100 (18 från nyhetsavdelningen); i Denver accepterade journalisternas fackförbund en lönesänkning med 12%; och Washington Post redovisade ett intäktstapp på 77% under 2008.

Renommerade Hallmark sparkar 28 personer och magasinet läggs ned. Detta trots att annonssidorna ökade med 11% under 2008.

Även Cooking for 2 och Backyard Living lägger ned.

San Francisco Chronicle är på väg mot nedläggning och både Seattle Post-Intelligencer och Time går uselt vilket snart (eventuellt då) kommer innebära att en av USA:s största städer blir helt utan dagstidning.

Aktuella rapporter gör även gällande att 2009 har börjat katastrofalt dåligt för ett av de största amerikanska förlagen Condé Nast. Två av förlagets titlar: Portfolio och Wired har tappat knappt 60% av annonssidorna under årets första kvartal. Flera av Condés magasin har gjort ett tapp på 30% eller mer. Tappet för branschen i stort är 24%.

Alla nedlagda magasin, löpande, på Magazine death pool.

25 februari 2009

If ever in doubt - run!


Alla magasin går inte dåligt. Amerikanska Runners World, för träningsintresserade, sålde hela 13,3% fler exemplar av tidningen i januari i år jämfört med januari 2008.
In difficult economic times, people turn to exercise, and more specifically running, as an outlet to manage stress and uncertainty.
...Sa en av tidningscheferna när siffrorna publicerades. Ett väldigt roligt citat och, kanske, är slutsatsen logisk. Helt övertygad är jag dock inte.

*****

# Synnöve Almer skriver i dag bra i Dagens Media om vad de sociala medierna gör, just precis nu, med medielandskapet och vad det får för konsekvenser för, tja, what not. Företag som Ica, Rexona, Apoteket och Posten utnyttjar samtliga i dag sociala medier för att nå ut - för bara ett år sedan såg det inte ut på det sättet.
Marknadsföring som bygger på engagemang och sociala funktioner är ofta ett billigare sätt att vinna en plats i målgruppens hjärtan än att trumma ut sitt budskap i dagens växande mediebrus.

24 februari 2009

Tisdagsläsning: Hulu går framåt, Conans avslutning och "Newspapers need to act like their worth something"


# Aprilnumret av brittiska musiktidningen Q Magazine frontar med en bild där Lilly Allen posar tillsammans med två svarta pantrar. Själva fotograferingen tog endast en dag men till efterarbetet krävdes mer än 100 timmar. Varför? "It's more to it than meets the eye", skriver Guardian som har hela "storyn".

# Webb-tv plattformen Hulu som jag skrev lite om i går, går faktiskt bättre än den stora konkurrenten You Tube just nu. Åtminstone om vi håller oss till annonssiffrorna. Anledningen är enkel menar Daniel LyonsNewsweek: You Tubes användargenererade innehåll är helt enkelt inte lika intressant för annonsörerna som det producerade material som Hulu erbjuder.

# Hittade en mycket intressant text av Gordon Crovitz i Wall Street Journal. Han menar att betalningsmodellerna för dagstidningarna på nätet inte är det viktiga - publicisterna måste i stället tänka nytt, från grunden:
For years, publishers and editors have asked the wrong question: Will people pay to access my newspaper content on the Web? The right question is: What kind of journalism can my staff produce that is different and valuable enough that people will pay for it online?
Att människor gladeligen betalar för nyheter och information - oavsett hur det distribueras (på webben, på papper, whatever) - så länge som materialet har ett unikt värde och är genuint bra, tror jag med. Gillar för övrigt titeln på Crovitz artikel: "Information Wants to Be Expensive - Newspapers need to act like they're worth something."

# Klipp från Conan O'Briens avslutning med Late Night. Conan var märkbart rörd när han, avslutningsvis, tackade TV-producenten Lorne Michaels som gav honom jobbet för 16 år sedan:
Lorne Michaels single-handedly made my career in television. I don't know what I did. I think I must have saved his life at one time. He certainly saved mine.
# UPPDATERAT: När Gmail är nere, prova följande.

23 februari 2009

Angeläget vecka 8

# Dagspressen fortsätter att backa. Medievärlden redovisar och kommenterar siffrorna. Av 168 mätta tidningar är det bara 20 stycken som kan skryta med en ökad upplaga under 2008 i TS revision.

# Webb-tv plattformen
Hulu.com - som tack vare reklamfinansiering kan erbjuda tv-serier gratis till tittarna - tog i veckan bort sitt innehåll från TV.com och mediacenterlösningen Boxee. Varför tycks oklart. Något annat som är oklart är varför sajten är stängd för alla utanför USA. Vad förlorar de på genom att även låta exempelvis kvällströtta svenskar (typ jag) kika på Conan (som ju sänds seeent på TV4+)? På riktigt, är det någon som vet varför?

# Matnyttig statistik beträffande annonsutvecklingen de senaste åren för amerikanska magasin. (2005-2008). Många starka titlar har drabbats av rejäla annonstapp de senaste åren: Vanity Fair (-8%), Rolling Stone (-32%), New Yorker (-33%) och Time (-24%). Economist (+15%) och Elle (+27%) är två undantag i en magasinsvärld som blir allt tunnare...

#...Och apropå bistra tider så meddelade organisationen The Magazine Publishers of America (MPA) att de ställer in den årliga American Magazine-konferensen. Skoja symptomatiskt. En företrädare för MPA sa i veckan till Media Week att:
"Members are going to be reluctant to get in planes, and we didn’t feel that having a big, festive conference was aligned with the mood of the times."
# Så kommer Spotify för iPhone att fungera.

# SVT:s litteraturmagasin Babel är bättre än någonsin. Den fullkomligt lysande programledaren Daniel Sjölin behåller lugnet och skärpan i de mest bångstyriga intervjusituationer, se till exempel intervjun med Nils Claesson (som nyligen debuterade med en bok om sin far, författaren Stieg "Slas" Claesson).



# Analysföretaget Datran Media
har frågat 3.000 marknadsförare bland de 1.000 största amerikanska bolagen om vilka kanaler som ger dem bäst effekt. Åtta av tio marknadsförare anser att de får bäst resultat från epostmarknadsföring.

# Olle Lidbom, som jag arbetar deltid åt sedan i slutet av förra året, kommer framöver skriva om prylkultur för tidningen Resumé. Det blir texter om teknik varje fredag, vad jag förstår.

# Anders Mildner ställer den relevanta frågan:Vad är egentligen skillnaden mellan Google och Pirate Bay?

# SVT:s Carin Hjulström Liv (Carin 21.30) är kanske inte rasist (?) men tragisk nog för att man knappt ska orka med att genomlida hela det här klippet. Vidrigt, ur flera aspekter. Jonas Hassen Khemiri har förresten själv, i ett mail till Rodeos Johan Wirfält, uppmanat folk att sprida det här i bloggosfären.

21 februari 2009

Peter Wolodarski - sömndrucken i Seattle


Dagens Nyheters ledarsida publicerades i går en text av Peter Wolodarski. Artikeln var i stort en reflektion över det faktum att staden Seattles invånare inom en överskådlig framtid eventuellt inte kommer få någon dagstidning levererad på morgnarna. Både Times och Seattle Post-Intelligencer hotas nämligen av nedläggning på grund av den ekonomiska recessionen.
Måste en stad med tre miljoner invånare ha en dagstidning i en tid då internet svämmar över av nyheter?
...frågade sig Wolodarski och resonerade sig sedan fram till ett rungande: JA! på den frågan. Wolodarski menade visserligen att bloggarna och mikroblogarna inte är betydelselösa men att man - faktiskt - måste göra skillnad på nyheter (trams på nätet) och nyheter (grävande på-riktigt-journalistik).

Så långt var artikeln en ganska konventionell historia: "vi inom de traditionella, tunga medierna, vet trots allt bäst". Mot slutet tog texten dock en mycket intressant vändning när Wolodarski plötsligt lät meddela följande:
Att ta betalt på nätet är svårt, men i Seattle finns faktiskt de som har lyckats. Det mest kända exemplet är Microsofts grundare Bill Gates. Miljontals människor världen över köper operativsystemet Windows från Gates, som bland annat används för att surfa gratis på tidningarnas hemsidor. Så har den enes framgång blivit den andres olycka.
Visst är Windows nödvändigt om man vill läsa tidningen på nätet men upplysningsvis, Peter, behöver man exempelvis även en dator och en nätoperatör.

*****

Det här är något som vi garanterat kommer få se mer av framöver.

19 februari 2009

Konsten kontra reklamen


Den omdiskuterade videoinspelningen av en klottrande elev från Konstfack har nu sålts för 65.000 kronor.

Hynek Pallas skrev på Weird Science i veckan att filmen helt enkelt gör vad konst bör göra - sticker folk i ögonen och väcker debatt. Och kanske är det inte svårare än så. Jag gillade också vad Sverker Lenas skrev i DN angående saken:
Se bara på graffitin. Det mest prestigefyllda en målare kunnat göra sedan graffitins barndom är en ”whole-car”. Detta är numera ett vedertaget grepp inom reklamindustrin, då företag låter måla hela tunnelbanetåg i Stockholm med produktreklam. Även detta tar förstås viss plats i det offentliga rummet, på medborgarnas bekostnad. Reklammålningarna med efterföljande sanering betalas som bekant av en liten obligatorisk avgift som företagen tar ut i priset på sina varor. Nästan som skatt. Man kan bli kränkt för mindre.
När jag för något år sedan intervjuade Tobias Barenthin Lindblad (redaktör för det internationella graffitimagasinet Underground Productions) som arbetat med att anordna stadsvandringar i Stockholms stad med inriktning mot gatukonst, sa han bland annat att:
Samma utrymme som upplåts för reklam borde även upplåtas för den enskilde medborgaren där denne ges en möjlighet att uttrycka sig utan att riskera straff. Det måste finnas en balans annars skapas en likriktning. Om alla människor inte har samma rätt att komma till tals leder det i förlängningen också till ett demokratiskt problem.
Detta är givetvis att gå ett steg längre men samtidigt: är det inte märkligt att kritik mot reklamindustrin, som varje år omsätter miljarder och ockuperar stora delar av det offentliga utrymmet, är ganska sällsynt, däremot, om en konststudent sprejar ner en tunnelbanevagn blir det moralpanik? Varför reagerar inte de, som upprörts så mycket av konstfilmen, överhuvudtaget inte när de en tisdag morgon möts av ett chockrosa AftonbladetSport-tåg som kommer inrullandes till perrongen?

UPPDATERING: Läs även Jessica Kempe i DN (återigen) i dag: "­Kulturministern underblåser konstföraktet".

18 februari 2009

Onsdagsläsning: Aftonbladets resesatsning, Obama öppnar en "hotline" på nätet och Twitter bara växer och växer


# Baksidorna skrev nyligen om Expressens kommande satsning: resemagasinet Expressen Res. I måndags svarade Aftonbladet med sin nya resesatsning. Projektet är en sajt, en bokningstjänst och en tidning som går under samlingsnamnet Destination.se. Första numret av tidningen släpptes i går.
De traditionella resemagasinen ser sig inte hotade av kvällstidningarnas nysatsningar. "Kvällspressen vänder sig till charterturister", säger exempelvis Vagabonds chefredaktör Tobias Larsson till Dagens Media i dag.

# New York Times skriver i dag om Obama-regeringens nya onlinesatsning: recovery.org. De amerikanska medborgarna ska här direkt kunna accentuera vad de gillar och inte gillar med det ekonomiska stimulanspaketet. Tanken är givetvis fin, men ja, sen då? Frågan är vad man de facto gör med "underlaget".

# Hela 47 stycken amerikanska magasin har lagts ner hittills 2009, däribland Domino, Country Home och Wondertime. En ovanligt negativ trend enligt Folio.

# Företaget Cision, världsledande inom kommunikationslösningar, har börjat publicera pressreleaser i sociala medier som Twitter och Netwibes. "Genom att publicera pressreleaser på mikrobloggarna blir informationen tillgänglig till nya målgrupper som aktivt kan kommentera nyheten", säger företrädare för Cision.

# Twitter värderas i nuläget till, typ, 2 miljarder kronor. Miljarder.

17 februari 2009

Simpsons friserar - ny HD-look!

I söndagens avsnitt av Simpsons - tv-serien som onekligen satt ett outplånligt avtryck på amerikansk popkultur - presenterades en ny version av öppnings-sekvensen (se nedan). Ansiktslyftet bottnar dels i att skaparna vill uppmärksamma Simpsons HD-tvdebut (notera att Bart skriver "HD is worth every cent" på svarta tavlan), dessutom fyller serien 20 år 2010.

I grunden är sekvensen densamma, fler karaktärer har dock tryckts in, internskämten haglar och i slutet blir Homer överkörd av en bil. Lägg också märke till mer detaljerade förändringar som att Marge kvitto från snabbköpet fördubblats sedan debuten för 19 år sedan; från 243,2 dollar till 486,52.



*****

Och apropå tv och ansiktslyft - kanal 5 byter kostym i vår.

16 februari 2009

Angeläget vecka 7


# Rättegången mot Pirate Bay startar i dag vilket givetvis ingen har missat. Pirate Bay liknar den vid en teater. De flesta initierade journalister och författare verkar tämligen överens om att rättegången angränsar till att vara en, mer eller mindre, meningslös sak.

Fildelarna är vinnare vad domen än slår fast (som Sundberg och Rydell påpekar i sin bok Piraterna, de svenska fildelarna som plundrade Hollywood), konsekvenserna för nöjesbranschen och internetutvecklingen uteblir oavsett (påpekar Anders Mildner) och enligt andra är frågan redan överspelad (som exempelvis Nils Hansson skriver i DN).

...Så mycket liv för en rättegång - som påstås - ha symbolvärde. Och som Vassa eggen skriver på Twitter:
[Jag] har svårt att uppbåda engagemang inför TPB-rättegången som lär få sitt juridiska slut flera år efter skivmultisarnas död
# Martin Gelin skrev nyligen om republikanernas problem på webben:
I dag finns det ett stort glapp mellan demokrater och republikaner när det handlar om politiskt engagemang på nätet – demokraterna är helt enkelt fler och större.
...och i fredags publiceade Slate en läsvärd artikel om republikanernas febrila jakt på online-strategier.

# Vanity Fair börjar Twittra och gör givetvis en sak av det.

# Conan O'Brien, som spelar i en egen liga bland talk show-värdarna i USA, har inte så lång tid kvar nu med NBC:s Late Night. Den första juni återuppstår han dock som The Tonight Show i Los Angeles.

# Åsa Linderborg - Sveriges bästa kulturskribent i sina bra stunder - skrev i veckan om högerns svåra hat mot kulturen.

# ...Och det är skrämmande nog att vi har en kulturminister som obekymrat kan döma ut en konstform som "till sin natur illegal", och ändå få behålla jobbet.

# "Hur ska vi få folk att betala för nyheter"-debaclet, rasar vidare. Här en idé, ännu en vision, om att de ledande nyhetsbyråerna ju skulle kunna slå sig samman och ta betalt. Lite som kabel-tv.

# Guardian skriver om varför det är självmord, now a days, för företag att inte pumpa ut reklamfilmer på nätet i samband med att de lanseras i tv.
The latest TV commercial from chocolate maker Cadbury, in which two schoolchildren's eyebrows "dance" along to a funky soundtrack, has been hailed as proof that - for advertisers - the internet, not television, is now king.
Läs mer, här.

14 februari 2009

En helt vanlig, tillika makalöst meningsfull, Twitter-helg. Ett socialt medie på toppen av sin sociala förmåga


# Margret Atladottir (chefredaktör, Nöjesguiden): grinar, ringer mina föräldrar var tredje minut, buhuhuhuh, jag dör av hosta.

# Andres Lokko
(musikjournalist; nestor, SvD): when morrissey does this charming man. oh well, never mind.

# Isobel Hadley Kamptz
(kulturjournalist och ledarskribent, Expressen): var på riche, såg ingen sanna bråding. det kan vara alkoholens fel.

# Johan Wirfält
(kreativ ledare, Rodeo): snart, ner i discodyngan på tranan.

# Ebba von Sydow (modejournalist, författare): eating chocolate with Anna Skipper.

# Henrik Schyffert (komiker): x2000 från Sundsvall. Läser Kupé där lokförare A. Spennare förklarar fenomenet "Krypström i paraplyet". 3 timmar hem.

# Alex Schulman (?): på middag hos amandas vänner. Trevligt folk. Härligt. Wow.

# Tina Fey (manusförfattare, komiker): Amos probably didn't start out Famous, but with cookies this good, it was a self-fulfilling prophecy.

# Tom Waits
(musiker): Brand new book released May. So how is this better than the other 25?

12 februari 2009

Torsdagsläsning: Vogue frontar med Michelle Obama, grundkurs i Twitter och Buzzmaskinen om "Charging for content"


Michelle Obama är den andra presidenthustrun i historien som hamnar på omslaget av Vogue (Hilary Clinton var först 1998). Typ tredje gången någonsin som en svart person frontar, för övrigt.

*****

För er som inte har greppat det här med Twitter så har New York Times en bra artikel idag som förklarar vad tusan det handlar om, hur Twitter skiljer sig från andra sociala medier samt hur mikrobloggen kan utnyttjas både som journalistiskt verktyg, research-assistent, nyhetskälla, klassiskt tidsfördriv - eller whatever.

*****

Jeff Jarvis om svårigheterna med att ta betalt på nätet:
Charging for content. G’bless ‘em, if they can do it, great. But experience just tells us that it’s hard to charge for content, that charging brings other costs (subscriber acquisition marketing, customer service, churn), that it has other impact (draining Googlejuice and online branding and taking the content out of the conversation), that there is always another competitor who will offer content for free, and that once information is know, it becomes a commodity. [...] Charging is definitely a case of swimming upstream.
*****

I amerikansk media talas det just inte om så mycket annat än den finansiella krisen för tillfället.

11 februari 2009

"Gamla" och "nya" medier - eller bara "internet"?

Allt fler motsätter sig uppdelningen "gamla" och "nya" medier. Att den här typen av kategorisering upphör i takt med tiden, känns väl på det hela taget som en ganska naturlig utveckling. Synen på de sociala medierna håller på att förändras i grunden. Den typiske bloggaren förknippas idag inte längre med den 19-åriga förortsbruden som fläker ut för omvärlden vilken müsli hon åt till frukost.

Istället ses bloggen och mikrobloggen mer och mer som en kanal för direktkommunikation, opinionsbildning, ökad demokratisering samt ett väsentligt journalistiskt verktyg för landets tidningsredaktioner. Bloggen är på de stora dagstidningarna idag en naturlig del av det övriga redaktionella arbetet på webben.

Mindpark skrev nyligen
:
Internet har blivit ett socialt medium i singular. Att särskilja på sociala medier och internet är som att måla upp den sociala kulturen på nätet som en isolerad trend, det är det inte, det är en revolution som för alltid har förändrat internets roll och position i samhället.
När tidskriftsdrottningen Cathie Black, chef för Hearst Magazines (en av världens ledande tidskriftsutgivare som ger ut titlar som Cosmopolitian, Esquire och Harper's Bazaar), intervjuades i DN i veckan meddelade hon sitt motstånd mot just uppdelningen "gamla medier - nya medier"; tidskrifter och tidningar verkar redan i så pass hög grad inom det digitala rummet, att uppdelningen känns krystad, sa Black.

Frågan är om uppdelningen spelar någon roll. Handlar det bara om semantik? Eller kan man tänka sig att den här typen av kategoriseringar - när de cementeras - faktiskt får konsekvenser?

*****

Nytt experimentellt resmagasin: Afar. Grundarna verkar inte alls tycka att detta är "the craziest time ever to launch a magazine".

Och apropå resmagasin...Expressen startar glossy resbilaga - ett magasin med över 160 sidor. Första numret släpps i mars och priset blir 20 kronor.

10 februari 2009

10 saker varje journalist bör känna till

10 saker varje journalist, anno 2009, bör känna till, bland annat:

#Hur Twitter bör utnyttjas för att bygga nätverk och konversera (marknadsföra).

#Hur RSS feeds fungerar och på vilket sätt det bör utnyttjas för att hålla koll på relevant information.

# Engagera dina läsare med hjälp av ett gäng essentiella digitala verktyg.

# Hur du skriver för webben. Sökmotor-vänlig journalistik!

*****

Intervju med skaparna av Twitter (idag 6 miljoner användare) i det kommande numret av New York Magazine. VD:n Evan Williams:
It’s another step toward the democratization of information. I’ve come to really believe that if you make it easier for people to share information, more good things happen.

09 februari 2009

Angeläget vecka 6


# Gringo blir Gringo.se Övergången från papper till webb innebär att läsarna kommer få dagliga Gringo-nyheter och en större bredd på innehållet. Det tidigare så etablerade "Blatte-Svenne perspektivet" har fått ge plats för ett tydligare attityd- och klassamhälle-fokus. Exempel på bloggare som Gringo knutit till sig i samband med nylanseringen är: Promoe, Zanyar Adami (Gringos grundare), Paul Alarcón, Nabila Abdul Fattah och Mohammed Omar.

# Sundsvalls Tidning har nu lika många digitala läsare som pappersläsare.

# Jeff Jarvis släppte nyligen boken What Would Google Do? Jag skrev om WWGD? i samband med releasen. Jarvis, som på något vis alltid ligger steget före, nöjde sig dock inte med att publicera boken enbart på traditionellt vis utan - givetvis - även som videobok, talbok, e-bok och snart även iPhone bok. I dag släpptes även WWGD? - powerpointversionen.

# En miljon nya indie-låtar till Spotify.

# Slates Farhad Manjoo tog en liten "tour" på Vita Husets nya webbsida i veckan:
I suppose it shouldn't come as a surprise that Obama, who gained so much from online social networks during the campaign, is greeting the Internet with a blog post. Still, it's a dramatic transition from the last White House site—indeed, from every White House site ever, not to mention most government sites—which took a formal, we'll-tell-you-what's-going-on tone on its front page. At its close, the Bush site was mainly a mess of links to press releases, speeches, and propaganda documents.
# Shepard Fairey, konstnären som blev berömd under presidentvalskampanjen för sitt porträtt av Obama, har blivit arresterad i Boston. Enligt Huffington Post står Fairey anklagad för att ha graffittimålat privat egendom.

# Jag blev fruktansvärt sugen på att läsa Johan Klings debutroman Människor helt utan betydelse, när jag skummade Jonas Thentes recension i DN i morse. Kling, som 2007 regisserade den bästa svenska filmen sen gud vet när: Darling, berör återigen ytlighet och vemod. Fast nu i bokform då.

# Daniel på Mindpark skriver tänkvärt om hur den digitala och analoga världen i takt med tiden rör sig allt närmare varandra:
Det digitala och fysiska är ett förhållande som började som ett motsats par, men som mer och mer närmar sig en symbios.
# Nina Lekander i Expressen om komptensutvecklingen hos ETC, Arbetaren och Stockholms Fria Tidning.

07 februari 2009

Lördagsläsning: Ny titel från Condé Nast, Melodifestivalens första deltävling och bloggtips


# Ny titel från Condé Nast, som trots den ekonomiska recessionen fortsätter lansera nya tidskrifter. Magasinet heter Love och kommer fokusera på (lyx) mode och konst, vad jag förstår.

# Mattias Dahlström i DN idag om Marie Serneholts nummer i Melodifestivalens första deltävling ikväll:
Serneholts 'Britney Spears på semester i före detta Sovjeunionen'-låt är en närmast skamlös flört med östeuropeiska jurygrupper.
That's funny. Jag hejar på, om jag nu hejar på någon, Caroline af Ugglas. Hennes låt ska tydligen vara något i stil med en nedtonad northern soul ballad. Dahlström bloggar om Melodifestivalen här.

# Var Abe Lincoln, eller typsättaren av ett transkriberat tal av Lincoln snarare, först med smileyn, redan för 150 år sedan? Det förefaller så.

# Jag är nästan löjligt sugen på att se Ron Howards nya film: Frost/Nixon. Frost: En brittisk pratshowvärd angelägen om att återvända från den lätta underhållningen till tunga politikerutfrågningar. Nixon: en politisk veteran och den enda amerikanska president som tvingats avgå under en ämbetsperiod. Bakgrunden till Watergateskandalen har jag länge varit sugen på att gräva ner mig i också, så det är väl bara ett plus.

# Vassa eggen ger bloggtips. Bland annat:

(1) Kvantitet före kvalitet
(2) Var personlig, aldrig privat
(3) Jobba med rubrikerna
(4) Länka!
(5) Skriv om kändisar

06 februari 2009

Fredagsläsning: e-posten är död, killtidningarna tappar läsare och Sydsvenskan fildelar

# Under Bush era fanns det en regel om att ingen fick vistas i Vita Huset utan kavaj. Det har uppmärksammats att Obama, kanske inte helt oväntat, skiter i den klädkoden. Politicos Ben Smith funderar över vem som blir först in i Ovala rummet med flip-flops.

# Intressant postning från Internet Worlds blogg Digitala Affärer igår: e-posten är död. Internet Worlds Johan Larsson (redaktör) och Magnus Höij (chefredaktör) har tyckt till om huruvida e-posten, inom en överskådlig framtid, går mot en säker död eller ej.

Redaktören (30+):
Den traditionella e-posten är förmodligen redan lika död för alla under 25 som telegrafen. Vad finns det för poäng att skicka något som e-post när man är ständigt uppkopplad mot alla kontakter via sociala tjänster. Segt och onödigt [...] jobbkommunikationerna redan via mikrobloggar och chatt [...] Tack och hej e-post. Det var kul så länge det varade.
Chefredaktören (50+):
Alla 15-åringar ser världen i rosa. Det låter smart att byta ut e-posten mot nya verktyg, men verkligheten kommer snart ikapp den generationen också. I takt med att dessa ungdomar börjar ta anställning börjar de se e-posten som den verkligen är: en enormt smart samlingsplats för det mesta av det man behöver för att hålla sig flytande i en allt mer dynamisk värld.
# Killtidningarna tappar läsare. På tre år har Café tappat 59.000 läsare (-31 procent), Moore 52.000 (-41), och Slitz har förlorat 100.000 läsare (-47).

# Sydsvenskan fattar digitaliseringen bättre än de flesta andra traditionella medier just nu; Sydsvenskan fildelar i detta nu.
Vi tror att vi är det första svenska tidningsföretaget som väljer att göra så här. Varför? För att det är roligt. För att det är relevant med tanke på vad vår satsning handlar om. För att få läsarreaktioner på innehållet redan ”i förväg”, och ta hand om dem på ett vettigt sätt. Men också för att lära oss. Allt förändras, snabbare än snabbt. Vi tänker inte sitta och kolla på. Vi tänker vara med.
# Obama: The first tech-president.

05 februari 2009

Google Latitude - här är jag!

Google lanserade igår en ny tjänst: Google Latitude. Genom tjänsten kan du helt enkelt, via Google maps och din iPhone eller Blackberry, berätta för vänner och bekanta vart du befinner dig. Anonymiteten skyddas, deklarerar Google, genom att du själv väljer vilka som ska kunna se din "location".

Läs mer: Google Latitude Broadcasts Your Location (Wired), Where Are You? Show ‘Em With Google Latitude (NY Times) och Google to track mobile users (FT.com)

*****

SVT:s Debatt och Aftonbladets Åsa Linderborg drämmer spadar och hinkar i huvudet på varandra. Det är ganska underhållande, troligen för att nivån är så sällsynt låg. Finns det inget vettigare att diskutera på en av landets största kultursidor? Höj nivån eller lägg ner. Annars finns det risk att någon får sand i ögonen.

Linderborg: Debatt-Josefssons storhetsvansinne
Replik, SVT: De flesta vill vara med i Debatt
Linderborgs replik: SVT:s ovilja
Hela mailaväxlingen, här (som tycks vara det som gjort Linderborg så rosenrasande).

04 februari 2009

Publicister: se hit. Så här ökar ni läsarmedverkan på nätet

Jeff Bercovici, journalist och mediebloggare på Portfolio, skrev förra veckan ett inlägg som han döpte: The Newspaper Website Pay Dilemma, Solved. Artikeln kunde givetvis inte leva upp till den svulstiga rubriken men Bercovicis idéer kan vara värda att notera och grubbla vidare på.

Det började med att Bercovici åt lunch tillsammans med sin kollega Felix Salmon samt en av cheferna på Financial Times(.com), Rob Grimshaw. Salmon försökte under lunchen övertyga Grimshaw att Financial Times borde överge alla planer på att få läsarna att betala för innehållet på webben.

FT.com har idag en hybrid-modell där läsarna får tillgång till ett begränsat antal artiklar gratis varje månad; när du överskridit detta antal ombes du att registrera dig och därefter prenumerera (betala). Salmon hatar den här modellen. Dels menar han att den har negativ effekt på läsarbeteendet - det uppmuntrar helt enkelt inte till att surfa vidare på sajten. Dels kommer läsare som förstår modellen (och som inte vill prenumerera) navigera försiktigt och enbart klicka på de artiklar som de verkligen vill ta del av. Detta bidrar i förlängningen till färre besökare samt minskade annonsintäkter. Ett minskat "buzz" (internlänkande, goodwill, googlejuice) på nätet i stort är exempel på andra konsekvenser för FT, menar Salmon.

I alla fall. Medan Salmon och Grimshaw polemiserade satt Bercovici och funderade på om det inte fanns en helt annan väg att gå. Hans lösning? Hämta inspiration från TV-spelen:
Here's how it would work: As you browse FT.com, you have a small status bar at the bottom of your screen, akin to the "life bar" in first-person shooter games that shows you how healthy or injured your character is. In this case, the status bar shows you how many free page views you have left.
Now here's the fun part: If you want to exceed your quota but you don't want to pay, there are other ways.

In video games, you can usually replenish your life bar by collecting floating gold coins or stars or mushrooms or what have you; why not do the same on a newspaper site? Scatter them about randomly so that readers are rewarded for exploring different sections of the site, reading to the end of stories, etc. And extra free page views could be only one of the rewards. Readers who compile enough coins/stars/mushrooms could win all sorts of goodies: Free admission to FT conferences, lunch with an FT writer, and so on.
Nätläsarna har hittills visat sig allergiska mot att betala för artiklar på nätet. Även om exempelvis Aftonbladet Plus har x antal tusen prenumeranter (någon som har statistik?) så är dessa fortfarande en försvinnande liten procent av de miljoner som varje vecka surfar in på sajten.

Jeff Bercovicis modell skulle onekligen förstärka läsarmedverkan. Samtidigt erbjuder det besökaren fler alternativ än att, som hos exempelvis FT.com, antingen surfa vidare eller sträcka sig efter plånboken. Och andra sidan - förvandlas dagstidningarnas webbsidor till Doom 3, så kommer nog alla tappa intresset.

Vad tror ni?

03 februari 2009

Tisdagsläsning - knark

# Det blir mindre knark i Situation Stockholm framöver. Redaktionen har tröttnat på att folk köper tidningen av välgörenhet, men struntar i att läsa den.
Vi vill inte att man bara ska köpa tidningen av välgörenhet. Man ska köpa den för att den är bra. Därför lättar vi upp tidningen, men vi fortsätter såklart att belysa hemlöshetsproblemet
...Säger Jenny Lindroth, ansvarig för Situation Stockholms sociala verksamhet, till Dagens Media idag.

# Michael Phelps som vann åtta guldmedaljer i Peking-OS har tydligen knarkat lite. News of the world har bilden..."which could destroy the career of the greatest competitor in Olympic history."

# Peter Santesson-Wilson vet hur vi ska knäcka knarket.

# "Kokainförfattaren" till nyheter 24 på frågan: Vad har du för relation till droger?
Jag har använt det i syfte att skriva. Det är rent kemiskt och det har fungerat alldeles utmärkt för mig.
Aftonbladets Johanne Hildebrandt tror inte att "knark hjälper kreativiteten"....Är hon bara avundsjuk måntro?

02 februari 2009

Angeläget v.5

# Johan Wirfält om Anna Odells psykkonst.

# Dinesh Ramde i Wired om annonser som synar betraktaren:
Watch an advertisement on a video screen in a mall, health club or grocery store and there's a slim - but growing - chance the ad is watching you too. Small cameras can now be embedded in the screen or hidden around it, tracking who looks at the screen and for how long. The makers of the tracking systems say the software can determine the viewer's gender, approximate age range and, in some cases, ethnicity - and can change the ads accordingly. That could mean razor ads for men, cosmetics ads for women and video-game ads for teens.
...Obehaglig teknisk utveckling, no?

# Ny Times
om "A Newspaper? On a PC? That’s Crazy Talk"

...Ungefär som när Decca Recording Co. 1962 refuserade The Beatles med motvieringen: "Vi tycker inte om deras sound, och gitarrmusik är på väg ut."

# Mindpark
om att stoppa pressarna helt - what if?
Många verkar till exempel helt ha missat att tidningar med långa traditioner i print nu stoppar pressarna och helt går över till att leva online.
# Mindpark om att de 10 största tidningssajterna i USA ökade antalet unika träffar med 16% under 2008.

# Nya Filter: bästa numret hittills.

# Youth Media DNA
har gjort en undersökning som visar att unga människor (15-30 år) som är aktiva användare av sociala medier även är flitiga dagstidningsläsare.

# Medievärlden om olika exempel på och eventuella konsekvenser/effekter av att de sociala medierna fortsätter att växa i betydelse:
Om nyhetsjournalistik handlar om att vara snabb, korrekt och engagerande finns det ingen anledning att följa de svenska mediernas Gaza-bevakning. På Twitter finns både privatpersoner som rapporterar vad som händer på gatan, i luften och i deras egna hem och officiella användare som Al Jazeera som är det enda internationella medieföretaget på plats. På sajten Gazatalk samlas twittrare, bloggar, filmer, bilder och analyser av experter som Chris Hedges och Robert Fisk. [...] Ett nytt socialt mediesystem håller på att skapas och för första gången är det helt oberoende av de traditionella medierna.
# ...Och Martin Gelin är konsekvent briljant, sammanfattningsvis.

01 februari 2009

Utmärkt, igen, Jonas

Även den fina litteraturens hantverkare börjar sakta men säkert fatta internet. Jonas Hassen Khemiri är ett väldigt bra exempel på det. Det senaste i raden av hans mer konverserande projekt byggde på att konstfackselever gjorde filmtolkningar av två av författarens noveller. Filmerna lades sedan givetvis ut på den utmärkta hemsidan och You Tube.

I samband med lanseringen av konstfackprojektet fick Hassen Khemiri frågan av DN: "Hur viktig är hemsidan för dig?"
...Den är en naturlig förlängning av mitt skrivande, ett slags khemiriskt miniuniversum. Jag länkar bland annat till Ungkhemirianerna, ett gäng 80-talister som läser mig med postkoloniala glasögon och som är jättebra på att avslöja alla mina gåtor och anagram.
En av filmtolkningarna:



*****

Medievärlden listar tio personer alla journalister bör följa. Bland annat:

# Sofia Mirjamsdotter. Debattredaktör på Sundsvalls Tidning, mediebloggar på Same same but different.
# Fredrik Wass. Frilansare med förflutet på Internet World och bloggar på bisonblog. Skrev ett stort och ofta refererat jobb i Fokus med rubriken "Molnet förändrar allt".
# Joakim Jardenberg är vd för utvecklingsbolaget Mindpark där han också bloggar.