26 februari 2009

Papperstidningens dödgrävare får vatten på sin kvarn - slaktade och sårade i massor den här veckan

Ni får ursäkta den morbida rubriken, jag vet, det pågår faktiskt riktiga krig därute, men det har onekligen varit en usel vecka för papperstidningen.

San Antonio Express News sparkar 75 personer på nyhetsavdelningen; Providence Journal sparkar 100 (18 från nyhetsavdelningen); i Denver accepterade journalisternas fackförbund en lönesänkning med 12%; och Washington Post redovisade ett intäktstapp på 77% under 2008.

Renommerade Hallmark sparkar 28 personer och magasinet läggs ned. Detta trots att annonssidorna ökade med 11% under 2008.

Även Cooking for 2 och Backyard Living lägger ned.

San Francisco Chronicle är på väg mot nedläggning och både Seattle Post-Intelligencer och Time går uselt vilket snart (eventuellt då) kommer innebära att en av USA:s största städer blir helt utan dagstidning.

Aktuella rapporter gör även gällande att 2009 har börjat katastrofalt dåligt för ett av de största amerikanska förlagen Condé Nast. Två av förlagets titlar: Portfolio och Wired har tappat knappt 60% av annonssidorna under årets första kvartal. Flera av Condés magasin har gjort ett tapp på 30% eller mer. Tappet för branschen i stort är 24%.

Alla nedlagda magasin, löpande, på Magazine death pool.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar