21 februari 2009

Peter Wolodarski - sömndrucken i Seattle


Dagens Nyheters ledarsida publicerades i går en text av Peter Wolodarski. Artikeln var i stort en reflektion över det faktum att staden Seattles invånare inom en överskådlig framtid eventuellt inte kommer få någon dagstidning levererad på morgnarna. Både Times och Seattle Post-Intelligencer hotas nämligen av nedläggning på grund av den ekonomiska recessionen.
Måste en stad med tre miljoner invånare ha en dagstidning i en tid då internet svämmar över av nyheter?
...frågade sig Wolodarski och resonerade sig sedan fram till ett rungande: JA! på den frågan. Wolodarski menade visserligen att bloggarna och mikroblogarna inte är betydelselösa men att man - faktiskt - måste göra skillnad på nyheter (trams på nätet) och nyheter (grävande på-riktigt-journalistik).

Så långt var artikeln en ganska konventionell historia: "vi inom de traditionella, tunga medierna, vet trots allt bäst". Mot slutet tog texten dock en mycket intressant vändning när Wolodarski plötsligt lät meddela följande:
Att ta betalt på nätet är svårt, men i Seattle finns faktiskt de som har lyckats. Det mest kända exemplet är Microsofts grundare Bill Gates. Miljontals människor världen över köper operativsystemet Windows från Gates, som bland annat används för att surfa gratis på tidningarnas hemsidor. Så har den enes framgång blivit den andres olycka.
Visst är Windows nödvändigt om man vill läsa tidningen på nätet men upplysningsvis, Peter, behöver man exempelvis även en dator och en nätoperatör.

*****

Det här är något som vi garanterat kommer få se mer av framöver.

2 kommentarer:

  1. Känns lite lagom "farfar, det här är en mobiltelefon, som du kan prata i var än du är (...förutom i Norrland)" över alltsammans.

    SvaraRadera