# Rättegången mot Pirate Bay startar i dag vilket givetvis ingen har missat. Pirate Bay liknar den vid en teater. De flesta initierade journalister och författare verkar tämligen överens om att rättegången angränsar till att vara en, mer eller mindre, meningslös sak.
Fildelarna är vinnare vad domen än slår fast (som Sundberg och Rydell påpekar i sin bok Piraterna, de svenska fildelarna som plundrade Hollywood), konsekvenserna för nöjesbranschen och internetutvecklingen uteblir oavsett (påpekar Anders Mildner) och enligt andra är frågan redan överspelad (som exempelvis Nils Hansson skriver i DN).
...Så mycket liv för en rättegång - som påstås - ha symbolvärde. Och som Vassa eggen skriver på Twitter:
[Jag] har svårt att uppbåda engagemang inför TPB-rättegången som lär få sitt juridiska slut flera år efter skivmultisarnas död# Martin Gelin skrev nyligen om republikanernas problem på webben:
I dag finns det ett stort glapp mellan demokrater och republikaner när det handlar om politiskt engagemang på nätet – demokraterna är helt enkelt fler och större....och i fredags publiceade Slate en läsvärd artikel om republikanernas febrila jakt på online-strategier.
# Vanity Fair börjar Twittra och gör givetvis en sak av det.
# Conan O'Brien, som spelar i en egen liga bland talk show-värdarna i USA, har inte så lång tid kvar nu med NBC:s Late Night. Den första juni återuppstår han dock som The Tonight Show i Los Angeles.
# Åsa Linderborg - Sveriges bästa kulturskribent i sina bra stunder - skrev i veckan om högerns svåra hat mot kulturen.
# ...Och det är skrämmande nog att vi har en kulturminister som obekymrat kan döma ut en konstform som "till sin natur illegal", och ändå få behålla jobbet.
# "Hur ska vi få folk att betala för nyheter"-debaclet, rasar vidare. Här en idé, ännu en vision, om att de ledande nyhetsbyråerna ju skulle kunna slå sig samman och ta betalt. Lite som kabel-tv.
# Guardian skriver om varför det är självmord, now a days, för företag att inte pumpa ut reklamfilmer på nätet i samband med att de lanseras i tv.
The latest TV commercial from chocolate maker Cadbury, in which two schoolchildren's eyebrows "dance" along to a funky soundtrack, has been hailed as proof that - for advertisers - the internet, not television, is now king.Läs mer, här.
Jag slog ner en snubbe på stan igår. En polare filmade det hela. Har du adressen till Konstfack så jag kan skicka in det och kalla det konst?
SvaraRaderaSverker Lenas sammanfattar mina tankar väl i DN idag:
SvaraRadera"Se bara på graffitin. Det mest prestigefyllda en målare kunnat göra sedan graffitins barndom är en ”whole-car”. Detta är numera ett vedertaget grepp inom reklamindustrin, då företag låter måla hela tunnelbanetåg i Stockholm med produktreklam. Även detta tar förstås viss plats i det offentliga rummet, på medborgarnas bekostnad. Reklammålningarna med efterföljande sanering betalas som bekant av en liten obligatorisk avgift som företagen tar ut i priset på sina varor. Nästan som skatt. Man kan bli kränkt för mindre."
Håller med. För om jag ogillar att Fanta målar en hel tunnelbanevagn (vilket jag gör) kan jag helt enkelt låta bli att köpa Fanta (vilket jag också gör). Om jag ogillar att "konststudenter" sprayar och slår sönder vagnar kan jag helt enkelt låta bli att betala skatt.. nej vänta nu. Det kunde jag ju inte.. hmm..
SvaraRaderaJag är nog av uppfattningen att reklamen överallt har ett odiskutabelt inflytande på människors uppträdande, åsikter och köpvanor. Eventuellt har du en helt unik förmåga som gör att du kan bemästra den sortens intryck - i så fall får jag gratulera.
SvaraRaderaMärk väl att jag varken hyllat eller ens uttalat mig positivt om konsstudentens verk. Dock tycker jag att det, precis som Lenas, är viktigt att problematisera det hela. Kritik mot reklamindustrin, som varje år omsätter miljarder och ockuperar stora delar av det offentliga utrymmet, är ganska sällsynt. Men om en konststudent sprejar ner en tunnebanevagn blir det moralpanik. Varför är det så?
haha. Debattens vågor.. Du behöver inte fråga vem sida jag står på i denna fråga gamla vän. Det redde vi ut redan -98. Snart, mycket snart är det dags att ta upp debatten igen.. tills dess skickar jag med en rolig detalj från den här historien.
SvaraRaderaDetta citat från en tidning igår:
"Essän skall enligt kursbeskrivningen vara vetenskaplig, men ungefär två helsidor består endast av texten ”bla-bla-bla-bla-bla”."
följt av..
"Konstfackstudenten fick betyget godkänt för essän."
Du får hålla dig till ekonomin istället grabben: 2 plus 2 = 4, tillgång och efterfrågan osv. Fram med miniräknaren och sen är alla frågor uträtade i ett nafs. Så mycket enklare så.
SvaraRadera