12 oktober 2009

Nobelpriset i kemi till Obama - för hans exceptionella utstrålning!

Precis som Gina Lindberg påpekade i en krönika i P1 i morse så haglar sarkasmerna i amerikanska medier just nu angående det faktum att Obama tilldelats Nobels fredspris. Tidigare i år uppmärksammade jag amerikanska komikers svårigheter att driva med Obama här på Baksidorna. Många av komikerna började, i brist på faktiska skämt om den nya presidenten, då i stället ironisera över att Obama var felfri, däribland David Letterman: "Obama is cogent, eloquent, and in complete command of the issues" varpå han suckade: "What the hell am I supposed to do with that?"

Nu är det dock annat ljud i skällan. Föutom förutsägbara politiska attacker mot Obama från exempelvis Limbaugh - som sade till Newsweek apropå fredspriset att "The Nobel gang just sucide-bombed themselves" - så tycks alltså den politiska satiren nu fått ett uppsving. Åtminstone har det verkat så under helgen:

"Obama har vunnit ännu ett Nobelpris - i kemi! Bara för att han har sådan exceptionell utstrålning" eller "Obama har tydligen lovat att komma till prisutdelningen, om han inte är för upptagen med krigen förstås" har varit två återkommande skämt "over there" i lite olika tappning.

Saturday Night Live
skämtade i stället om att Obama helt enkelt får priset eftersom han...inte är George Bush.I det här fallet mer träffande än roligt, kanske.

Martin Gelin skrev förresten i februari 2008 (då den politiska satiren i USA var på topp) en lysande artikel om den framgångsrika skämttidningen The Onion för SvD. En text som jag av olika anledningar ofta återkommer till. Ni hittar den här.

2 kommentarer:

  1. Ett tecken på hur desperata man är efter att få häckla honom, eftersom deras "materialskrivare" (vad heter det på svenska?) inte kunde hitta något på personen de ville kasta skit på: nu när de lyckats hitta något, så är det ingenting han har gjort, utan det är baserat på någon annans (Nobelkommitténs) dumhet. Sorgligt.

    Kanske saknar jag humor i detta fall, men det blir inte roligt (precis som du skriver). Det blir bara pinsamt för satirikerna själva.

    SvaraRadera
  2. Ja, det är lite sorgligt faktiskt. Det är svårt att hålla sig från att undra: hade Obama valt att ta emot priset om han fått välja? "Jag förtjänar inte att ingå i detta sammanhang"...var ju en av hans egna kommentarer.

    SvaraRadera