08 oktober 2009

Drömmar på Kvarnholmen


Text: Johan Kellman Larsson

11 000 sökte, 11 är kvar. Nu börjar TV 4:s artistmaskin Idol 2009 på allvar – i morgon är det dags för höstens första veckofinal. City åkte ut till Kvarnholmen i Nacka för att under en av kvalfinalerna ta en närmare titt på Anders Bagges svettiga flint. Och prata med fans som gör vad som helst för sina idoler.

Det är en av de första riktigt kalla höstkvällarna på den lilla halvön Kvarnholmen. På en enorm scen inuti Skandinaviens största tv-studio, som utifrån ser ut som en nedgången tennishall, står Peter Jihde och bläddrar i ett manus.

– Det känns lite nervöst faktiskt, säger programledaren samtidigt som han knäpper sin figursydda mörkblå kavaj. Om ungefär en timme ska han dra igång den första direktsända kvalfinalen av Idol 2009.

Under de inledande veckorna har Idol-juryn med hjälp av verbala käftsmällar som "sjung inte för då dör blommorna" gallrat bland knappt 11 000 deltagare. En rekordstor siffra för svenska Idol. Även tv-publiken har varit större än någonsin, det andra avsnittet sågs av 1,3 miljoner tittare.

I kväll är det idolerna Eddie, Jon, Nicklas, Calle och Andréas som ska uppträda. Hundratals förväntansfulla Idol-fans, i huvudsak tjejer i tidiga tonåren, väller in i studion när ett par ordningsvakter slår upp dörrarna. "Ta det lugnt, det finns plats åt alla", hojtar någon ur personalen och manar till lugn. Vissa av fansen har köat i timmar i snålblåsten.

Minuterna innan direktsändning släcks neonlamporna ned och tv-studion förvandlas till något som påminner om en nattklubb. Öronbedövande discomusik pumpar igång publiken. Andreas Carlsson och Laila Bagge hoppar upp och ner i sina jurystolar. Sekunder kvar. Publiken har fått order om att samla sig, men ett gäng tjejer längst fram kan inte hålla sig för skratt när den tredje jurymedlemmen Anders Bagge gör en rolig grimas samtidigt som han får sin svettiga flint putsad av en sminkör. Tystnad. Idol-signaturen rullar igång och publiken exploderar.

Efter det går allt i ett rasande tempo. Andréas gör en ansträngd version av Erik Hassles "Hurtful". Nicklas är nära att tappa texten. Båda två får sval kritik av juryn, men de håller masken enligt konstens alla regler: "Okej, jag ska jobba på det. Tack, tack så mycket."

Efter samtliga framträdanden och en lång väntan står det klart att idolerna Calle och Jon har röstats vidare. Drömmar om kändisskap och skivkontrakt glimmar i deras ögon – de skriker ut sin glädje på scenen framför smattrande fotoblixtar och exalterade fans. De tjejer som med svart spritpenna klottrat "Eddie" eller "Nicklas" i ansiktet ser däremot ganska nedslagna ut.

Efteråt står Calle och Jon mellan dreglande journalister och en klunga särskilt upphetsade beundrare. De verkar självsäkra efter kvällens framgångar. Men i Idol kastas som bekant deltagarna mellan hopp och förtvivlan – mycket snart kan äventyret vara slut. I morgondagens veckofinal vilar deras öden återigen i tv-tittarnas händer.

Artikeln publicerades i Stockholm City torsdagen den 8 oktober (finns inte att tillgå på nätet varför jag fläker ut den här).

UPPDATERAT: Fick ett mejl från min redaktör på City, ett samtal från min käre far och...City finns ju visst på webben! www.city.se, närmare bestämt. Där går det att bläddra i tidningen, liksom direkt. Mycket behändigt. Trevlig helg nu, kids.

*****


Goda nyheter för min uppdragsgivare Nöjesguiden. Sveriges största och ledande nöjestidning har under sommaren (1 maj till 31 augusti) fått 14,5% fler läsare. Nu: 160 000!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar