01 februari 2010

Måndagsläsning: Apples geniala produktplacering, Lykkes hud och Guardian störst på nätet


# Stephen Colbert flashar sin iPad på amerikanska grammisgalan (där Beyonces Single ladies prisades för Årets låt.) Jay-Z blir avundsjuk. En inte helt osnygg Applelsk produktplacering, right?

# Jag sammanställer mitt kommande musikreportage för City i detta nu. Blir fint tror jag. Särskilt eftersom en av Sveriges allra skickligaste fotografer, Sofia Runarsdotter, plåtat.

# Friskis och Svettis reklamkampanj slår, enligt Resumé, hårt mot gatuköket Åsögrillen på Götgatan. På skylten står det: ”Grillad med mos? Prova Erstagrillen på Folkungagatan, 11 min promenad”. Avdelning: humor. Haha! Hoho.

# Grymma filmkritikern Emma Gray Munthe (som förresten nyligen i Aftonbladet levererade den fetaste spot-on-recensionen av en film som jag läst på evigheter: Where the wild things are ) kommenterade nyligen med anledning av att jag uppmärksammade Lykke Lis lilla strip i senaste numret av det danska finporrmagasinet S:
Ju fler kvinnor - som är svåra för omgivningen att genast stämpla som objektifierade offer - som visar hud på bild, ju bättre. Tycker jag.
Hmmm. Blev klurigt det här. Ärligt talat så vet jag inte om jag tycker att det - av ren princip - är fel av kvinnor att visa hud. Det jag vet är att fler unga tjejer i dag än någonsin tidigare knaprar antidepressiva, skär upp sina armar, svälter sig och så vidare. Mycket av det lidandet bottnar givetvis i de sjuka kroppsideal som är rådande och som man får nedtryckt i halsen varje dag. När Lykke Li flashar sin smått onaturligt smala "perfekta" (och retuscherade?) kropp bidrar hon väl i någon mening till en patriarkal struktur. Jag menar inte att Lykke Li är en ond människa, eller att det hon gör är särskilt fruktansvärt, but still: strukturen. Det är ungefär som när folk säger att: "Vad är det för fel med att säga neger - jag är ju inte rasist!" Kanske inte, men du gör dig - vare sig du vill eller inte - till en del av en rasistisk kontext.

Vad tycker ni?

# Brittiska Guardian är
tydligen störst i Storbritannien på nätet. Under december månad nådde man, gulp, 37 miljoner unika besökare.

# 1996 var Internetabonnemanget
årets julklapp! "Många vanliga människor kan nu koppla upp sig på nätet."

8 kommentarer:

 1. Men menar du alltså att det hade varit mer okej med den visade huden om Lykke Li varit "fulare"?

  Ja, det finns givetvis strukturer när det kommer till vem som tittar på vem, men det finns ju också strukturer i hur vi delar upp kvinnor i bra och dåliga, goda/dåliga förebilder, vad kvinnor inte bör eller ska göra osv. Jag tror att det faktiskt orsakar mycket mer problem i vårt samhälle än vad någon Lykke Li i ett finporrmagasin någonsin skulle kunna göra.

  (Och, tack för fina ord!)

  SvaraRadera
 2. Hade Lykke Li överhuvudtaget valt att exponera sin kropp om den inte sett ut som den gör? Exakt däri ligger problemet enligt mig.

  Om vi förenklar resonemanget en aning: en kvinna med opererad kropp viker ut sig i Slitz, bilden är kraftigt retuscherad. Ser du något strukturellt problem med att dela in henne i kategorin: dålig förebild för unga tjejer?

  SvaraRadera
 3. "Om vi förenklar resonemanget en aning: en kvinna med opererad kropp viker ut sig i Slitz, bilden är kraftigt retuscherad. Ser du något strukturellt problem med att dela in henne i kategorin: dålig förebild för unga tjejer?"

  Ja, absolut. Hela idén om att unga kvinnor behöver goda förebilder är så jävla o-2010. Herregud, de är fullt kapabla att processa sin omvärld och ta ansvar för sin egen sexualitet om vi bara LÅTER dem och slutar se dem som offer för ideal, bilder osv. Det är min fullständiga övertygelse.

  Hade Lykke Li valt att exponera sin kropp om hon sett annorlunda ut? Det vet jag inte. Vet du? Hade hon blivit tillfrågad i det här sammanhanget om hon varit "fulare"? Förmodligen inte, och det är naturligtvis skittrist och dåligt på alla sätt och vis att bara en typ av kroppar exponeras. Men att det skulle vara "dåligt" när någon som Lykke Li visar hud, medan det är applåderbart när någon som Beth Ditto gör det är jävligt skevt det också. Tycker du inte?

  SvaraRadera
 4. Troligen är det exakt här vår inställning skiljer sig. Jag tror nämligen inte att alla människor har förutsättningar att "processa sin omvärld" och "ta ansvar för sin sexualitet", då skulle det rimligtvis inte finnas tusentals killar och tjejer med ätstörning.

  Jag är rätt övertygad om att Lykke Li varken hade valt att ställa upp/blivit tillfrågad om hon vägt 30 kg till, vilket väl är en rätt obehaglig tanke?

  Håller med om att det blir en skev diskussion när man ska applådera vissa och bua ut andra. Jag tycker ju dock inte att Lykke Li bör buas ut. Kanske en busvissling eller två, dock.

  SvaraRadera
 5. Jag tycker bara att det är så oerhört trist att det när det pratas om unga kvinnors sexualitet mest pratas om det utifrån problem, att de "ställt upp på" olika saker, "övertalats att" det ena eller det andra. Kvinnors kroppar ÄR inte det heligaste de har, hela deras integritet sitter inte i hur sminkade de är på bild eller hur mycket hud de exponerar. Det handar om helt andra saker.

  SvaraRadera
 6. Absolut, håller helt med. Viktig poäng dessutom. Intressant diskussion det här, du fick mig, till viss del, att tänka om. Eller åtminstone: ställa mig på tårna och se lite längre.

  SvaraRadera
 7. Yay! One down, a million more to go. :)

  Men du har ju helt rätt i att det är en knepig och inte så svart/vit diskussion.

  SvaraRadera
 8. Hörde av någon:
  Hur gör man med en sådan där konnecttvåinternet ?

  SvaraRadera