27 januari 2010

Onsdagsläsning: Expressen-Goodwill, Lykke Li strippar och Anna von Hausswolff


# Igår höjde Expressen priset med en krona (+ att man skänkte en extra krona). Det gav, listen to this, 550 000 kronor till Röda Korsets insatser på Haiti. Imponerade i flera bemärkelser, Thomas Mattson.

# Ni har väl inte
missat T-post? T-post är svenskt företag, baserat i Umeå, som har "nyhetsplagg" som affärsidé. För 19 euro får man en t-shirt-prenumeration: 1 tröja varje vecka/sex veckor. Tröjorna har aktuella nyheter tryckta på dem, dock är det hela arrangerat på ett lite speciellt och framförallt jäkligt smart sätt. Läs om senaste numret, eller, eh, t-shirten, här: "Higher Education".

# Nyheter24 uppmärksammar
: "Amerikansk skola bannlyser ordlistan." Varför? Den innehåller för många snuskiga ord.

# New York Observer skriver om varför - i all sin dar - New York Times väntar ett helt år med att sjösätta den nya betalningsmodellen. Om ni inte orkar läsa kan jag sammanfatta åt er: dom är jäkligt rädda för att fucka upp det, igen.

# Wall Street Journals
popkulturblogg Speakeasy skriver om Bob Dylans kommande konstutställning:
From Feb. 13, a collection of 12 canvases by Dylan will go on show at London’s Halcyon Gallery, with price tags that range from £85,000 ($137,000) to £450,000 ($727,000). The images capture moments from Dylan’s everyday life on tour – a motel pool, a staircase, a portrait of two sisters – and seem to take stylistic cues from the likes of Ernst Ludwig Kirchner, Pablo Picasso, Vincent van Gogh and Paul Gauguin.
# I det senaste numret av danska kultur- och finporrmagasinet S Magazine finns ett reportage med Lykke Li (som just nu befinner sig i LA och skriver låtar till sitt andra album). Sjukt förvånande, eller?, att se henne dyka upp i den här typen av sammanhang.

# I morgon träffar jag
Anna von Hausswolff för intervju. Vi ska prata om hennes kommande album bland annat. Lita på att Anna blir Årets komet, eller något åt det hållet. Track of time är det finaste jag hört i år.

8 kommentarer:

 1. Varför förvånande att se Lykke Li i ett sånt sammanhang?

  SvaraRadera
 2. Jag vet inte riktigt om helt och hållet kan motivera faktiskt, så, jag är glad att du frågar. Min tanke var väl något i stil med: bra, sund, sinnessjukt begåvad kvinna med stor integritet (?) kastar kläderna i mjukporrmagasin. Huh? Nog kan jag tycka att samhället är tillräckligt objektifierande som det är, onödigt av smarta kvinnor att, i någon mening, bidra till den typen av patriarkal struktur. Å andra sidan: om vi levde i ett jämställt samhälle så skulle jag aldrig ha reagerat. Så - i princip - tycker jag inte att hon gör något fel.

  SvaraRadera
 3. Ah, du tänker mycket hud = ingen integritet (sitter inte eventuell integritet betydligt djupare än så, om man nu har någon?) och/eller osund? Att visa hud är inget begåvade kvinnor behöver göra? Lite dålig flicka/bra flicka och så? Hmmm. Se där, bara det en anledning för Lykke Li att vara med i ett sådant sammanhang.

  SvaraRadera
 4. Jag prenumererade på T-Post ganska länge. Till för något år sedan. Tyvärr försämrades kvaliteten på T-shirten jäkligt mycket och plötsligt. Kanske har de bytt tillbaka?

  SvaraRadera
 5. @Emma: Nog kan man ha integritet även om man väljer att visa hud. Jag tycker bara att det är onödigt av smarta kvinnor att bidra till negativa strukturer - som exempelvis den som objektifieringen av kvinnor utgör.

  @Björn: vad jag förstår har de shapat till sig rejält.

  SvaraRadera
 6. Ju fler kvinnor - som är svåra för omgivningen att genast stämpla som objektifierade offer - som visar hud på bild, ju bättre. Tycker jag.

  SvaraRadera
 7. jag måste säga att jag blev lite besviken. efter er diskussion här trodde jag att jag skulle få se lykke li naken (eller ha sex). jaja, man ska väl inte tro allt man läser!

  SvaraRadera