Vad är grejen med folk som dissar matrecept egentligen? Om man liksom inte är utbildad kock - och har någon slags täckning för vad man snackar om - hur kan man då ändå ha attityden: "Alltså vad då, det är ju mycket bättre att gå på känsla när man lagar mat." I den meningen finns ju också ett inbyggt förakt för de som gärna har kokboken tillgänglig när de ställer sig vid spisen. Man är lite förmer och man har upptäckt något som folk, dessa imbeciller, aldrig skulle kunna komma på.
Jennifer Reese sammanfattar i Slate, när hon recenserar boken Ratio, allt det här på ett väldigt precist sätt.
"There are hundreds of thousands of recipes out there, but few of them help you to be a better cook in any substantial way," Michael Ruhlman writes in the preface to his fascinating and pompous new book, Ratio. "In fact, they may hurt you as a cook by keeping you chained to recipes." Ruhlman calls Ratio an "anti recipe book, a book that teaches you and frees you from the need to follow." He argues that once you've memorized certain "bedrock" culinary ratios, you can cook virtually anything without resorting to a cookbook.Läs hela artikeln här.
I read Ratio cover to cover one afternoon, and I rolled my eyes. Like many of us who lack an Italian grandmother or a culinary school education, I taught myself to cook with recipes. Ruhlman is dead wrong about one thing: Recipes can help you become a better cook in a very substantial way. From following instructions, you learn technique. From watching how ingredients are paired, you develop an intuitive sense of what flavors work together.
Moreover, the underlying message irritated me. It's no longer good enough to make a pecan pie from the Joy of Cooking? We have to be artists now?
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar