16 juni 2009

Iran och nyhetsflödet

De sociala medierna har ett enormt genomslag i Iran just nu. Fascisterna kommer helt enkelt inte åt den icke-traditionella nyhetsförmedlingen. Symptomatiskt är att Twitter väljer att inte stänga ner för underhållsjobb i dag på grund av att Iranierna ju i så fall skulle förlora denna just nu ovärderliga kanal för information och nyhetsförmedling. Gammelmedia har inte en sportkeps vad gäller den det omedelbara nyhetsflödet. Samtidigt - som Martin Gelin påpekar - är dikotomin mellan webb och papper rätt korkad:
Ingen har sagt att du måste välja. Huvudsaken är väl att den journalist som rapporterar för Times även följer det digitala nyhetsflödet, vilket de förstås gör.
Andrew Sullivan på The Daily Dish skriver mest, och bäst, om utvecklingen i Iran just nu.

IRAN: A Nation Of Bloggers from ayrakus on Vimeo.

UPPDATERAT: Läs mer om Twitter och den iranska motståndsrörelsen i The New York Times:
Iranier bloggar, gör inlägg på Facebook, och, mest tydligt av allt, samordnar sina protester på Twitter. (---) Deras aktivitet har ökat, inte minskat, sedan fredagens presidentval och påföljande försök från regeringens sida att begränsa eller censurera nätkommunikationen.
*****

Lär dig stava! Norstedts i samarbete med Språkrådet har listat de vanligaste stavfelen från A till Ö. Dublett/dubblett, terrass/terass, tillfredsställa/tillfredställa är nog ord bland dessa som jag säkert missat på någon gång.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar