07 januari 2009

De sociala mediernas roll i Gaza

I takt med det intensifierade bombandet av Gazaremsan stängs området också ner för de traditionella medierna. Detta hindrar dock inte, anno 2009, rapporterna från att strömma in. Via YouTube, Twitter och Facebook kan vanliga människor berätta historier som annars aldrig skulle kommit fram - samtidigt som raketerna viner över hustaken. Detta är givetvis inget nytt eller unikt för den här konflikten. Vad som är delvis annorlunda mot tidigare är att även tv-nätverk som Al-Jazeera och den Israeliska regeringen nu på allvar börjat utnyttja de sociala medierna (läs mer om hur här). Kevin Anderson, bloggredaktör på brittiska The Guardian menar att:
Visst har vi tidgare sett prov på regeringar som försöker kontrollera information på internet, men regeringar som försöker utnyttja användarskapade digitala medier på det här sätter är någonting nytt.
*****

The New Yorker har sammanfattat 2008: The Year in Politics. Kärnfulla citat plockade från årets mest brännande texter. För de som orkar finns länkar också.

*****

Den eminenta tidskriften Glänta smög sig in genom brevlådan i morse. "Spioner och sjölejon", "Det omöjligas konst" och David Foster Wallace. Lägligt, då jag på grund av en förkyld inledning på det nya året ändå inte tar mig ur sängen.

*****

Lennart Eriksson, Israelbloggare tillika enhetschef på Migrationsverket, sparkas från sin tjänst. Till Dagens Nyheter säger Eriksson:
Yttrandefriheten är stadgad i grundlagen. Det här är Judaspengar, utbetalda av en svensk myndighet som inte vill rätta sig efter en dom. Det är skamligt.
...Lär bli rabalder kring detta.

2 kommentarer:

  1. Vad tycker du om Obamas inställning att inte uttala sig överhuvudtaget om situationen i Gaza?

    SvaraRadera
  2. Obama bröt tystnade redan i förrgår faktiskt (http://www.aftonbladet.se/nyheter/article4126271.ab). Att hans kommentarer är sparsmakade är ju, precis som han själv påpekade, helt i sin ordning; det är fortfarande Bush som är president.

    SvaraRadera