21 december 2008

Angelägna artiklar v. 51

# Björn Wiman i Expressens kulturblogg om att Horace Engdahl avgår som ständig sekreterare och ersätts av - håll i er nu - en bloggare. "Skillnaden mellan Svenska Akademiens avgående ständige sekreterare Horace Engdahl och dess tillträdande Peter Englund kan sammanfattas i ett ord: Tippex. Någon gång, strax efter att han hade blivit invald i Akademien 2002, skrev Peter Englund i sin blogg om att han inför högtidssammankomsterna brukade måla över smutsfläckar på sin frackväst med just Tippex. Inget av detta skulle Engdahl ha gjort: inte fått fläckar på västen, inte dolt dem med skrivmaskinssudd och framför allt inte bloggat om det."

# Otto Sjöberg replikerar det upplevda påhoppet av Mats bergstand i Dagens Nyheter. Spydigt och riktigt roligt. "Vi känner inte varandra och har aldrig träffats. Därför var det lite överraskande att du var förnamn med mig i rubriken på debattsidan i tisdags: 'Efter Otto.' Men det är trevligt med en familjär ton, känns modernt och avslappnat, så låt oss fortsätta så." Något förvånande kan jag annars tycka att Sjöberg i samband med avhoppet inte fått mer omfattande kritik för dennes rätt fundamentala misslyckande med expressen.se.

# Jan Helin (Aftonbladets chefredaktör) - enligt Vassa eggen "en av landets mest intressanta publicister" i Aftonbladet om att Liza Marklunds "Gömda" är en roman. Inte journalistik. "Ljuger Liza Marklund? Inget bevisar egentligen det. Berättar boken 'Gömda' hela sanningen om verklighetens 'Mia'. Med stor sannolikhet inte. Är det här en viktig historia? Döm själv."

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar