21 december 2010

Den amerikanska homokrisenI Washington pågår just nu utställningen Hide/Seek: Difference and desire in American portraiture. Det är – ofattbart nog – den första utställningen någonsin på ett amerikanskt museum som betraktar konsthistorien från ett homosexuellt perspektiv. Tunga namn som Andy Warhol, Annie Leibovitz, Nan Goldin och Georgia O’Keefe är representerade och Washington Post har kallat den för ”en av de bästa tematiska konstutställningarna på flera år.” Men fördömandet från den kristna högern har varit skarpt. Uppståndelsen kring ett videoklipp som visar myror som kryper över ett krucifix, en del manlig homoerotik samt ett porträtt på den homosexuella pratshowvärden Ellen DeGeneres som greppar sina bröst, blev till slut för mycket. Nyligen valde museiledningen att censurera ett av verken, vilket ledde till protester. Två amerikaner greps förra veckan efter att de inne i museet visat upp det bortplockade innehållet på en Ipad.

Bråket om konstutställningen är symptomatiskt. Under hösten har frågor som rör ökad tolerans och öppenhet gentemot homosexuella debatterats intensivt i USA. En utdragen rättslig strid kring förbudet mot homoäktenskap pågår alltjämt. Dessutom har det under hösten rasat en infekterad debatt kring huruvida öppet homosexuella bör få tjänstgöra i armén. Fallet med militären Jonathan Hopkins har varit ett av de mest uppmärksammade. Efter nio års klanderfri tjänstgöring i Irak och Afghanistan – då det blev känt att han var homosexuell – avskedades han med omedelbar verkan. I lördags röstade senaten i den kontroversiella frågan. Och beslutet blev historiskt: förbudet hävdes. ”Det här är en sorglig dag”, sa motståndaren John McCain.

Vid sidan av de politiska debatterna har under hösten en våg av självmord bland unga homosexuella sköljt över landet. Seth Walsh, 13, hängde sig i skogen. Tyler Clementi, 18, hoppade från en bro. Billy Lucas, 15, hängde sig. Asher Brown, 13, sköt sig i huvudet. Alla var öppet homosexuella och hade fått utstå kraftig mobbning från skolkamrater. Varför självmorden kom så tätt inpå varandra vet ingen. Amerikanska homoaktivister menar att de varit relaterade till den homofoba stämning som piskats upp i samband med den växande polariseringen.

Det nya lagförslaget, som alltså kommer innebär lika behandling inom militären, bör hur som helst ses som ett steg mot ett lite förnuftigare USA. För att citera den slogan som använts av de som stöttat kampanjen:

”You don’t have to be straight to shoot straight.”

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar