04 maj 2010

Ett glas vitt, någon?


Mitt senaste HBO-fynd är Bored to death (Jason Schwartzman, Ted Danson).

En amerikansk komediserie som det än så länge varit mer eller mindre knäpptyst om i Sverige. Och trots att tittarsiffrorna under den första säsongen var tillräckligt bra (1,1 miljoner som mest) för att serien skulle förlängas med ytterligare en säsong, har det varit ganska tyst i USA också.

Minst sagt märkligt detta eftersom Bored to death - som utspelar sig i New York - är det kanske mest nyskapande och estetiskt tilltalande som gjorts i komediväg på flera år.

Seriens huvudperson är Jonathan Ames: författare, journalist och privatdetektiv. De två bärande bikaraktärerna är tidningsredaktören George och serietecknaren Ray. Förutom att de är väldigt neurotiska och impulsiva har de två andra saker gemensamt: de gillar vitt vin och bra gräs.

Serien är så jävla smart att man känner sig berusad efter varje avsnitt. För magasinsälskare blir det dessutom extra trevligt då blinkningar till New York Magazine, Slate, GQ och så vidare görs löpande.

Men ja, som vanligt i den här typen av inlägg ("Här har ni ett bra tips!") - vilket jag också tycker är hela Weird Science problem - blir det snabbt tråkigt att läsa. Detta eftersom det ju är omöjligt att veta vad man tycker, ändå, innan man faktiskt har sett några avsnitt.

Så jag nöjer mig så och uppmanar, nej kräver, att ni genast kastar er över Bored to Death.

5 kommentarer:

 1. http://kamratskaprock.blogspot.com/2009/12/bored-to-death.html

  SvaraRadera
 2. Ha! Det hade jag helt missat. Måste jag revidera "knäpptyst" nu?

  SvaraRadera
 3. Revidera en aning, kanske. Men jag håller med om att den är en underskattad serie.

  SvaraRadera
 4. Den är helt klart underskattad!

  SvaraRadera