19 april 2010

Måndagstelegram: Politifact, Milton Glaser och genus kontra goda förebilder


# Flera har skrivit bra om PolitiFact. Smart pryl, detta. Bill Adair, redaktör på sajten sammanfattade dess funktion för New York Times häromveckan:

"There’s definitely a sense that if there’s a policeman standing on a corner, there might not be as much crime nearby."

# Min intervju med Dennis Lyxén publicerades i torsdagens City, finns att läsa här.

# Sidbloggen uppmärksammar att designgeniet Milton Glasers liv nu ska bli film. Glaser var mannen som grundade New York Magazine och skapade loggan "I ♥ New York", som ju som bekant blivit ett kommersiellt monster. Glaser ligger dessutom bakom den fina Dylan-planschen här till vänster (som jag försökt lägga vantarna på under många år, men som på grund av prislappen ännu inte hamnat i min ägo).

# Johan Wirfält skriver intressant och viktigt om skattemoral och mediebranschens framtid. Han gör det dessutom ur ett perspektiv som jag vågar säga är nytt. Men: håller jag med? Håller ni med? En del av hans inlägg handlade om följande:
[De svenska bloggtjejernas informella nätverk] kan mycket väl vara grunden till morgondagens maktstrukturer i mediesverige, och de består nästan uteslutande av kvinnor. Istället för att kollektivt betrakta modebloggare som ett problem, som en grupp människor som förleder ungdomen, kan man alltså välja att se dem som ett frö till en mer jämställd svensk mediebransch.
Jag ser bloggtjejerna både som en grupp människor som förleder ungdomen samtidigt som de ju på ett alldeles uppenbart sätt är ett frö till en mer jämställd mediebransch.

Nå. Förleder ungdomen är starkt uttryckt givetvis, men jag är helt övertygad om att Kissies bröstförstoring och Blondinbellas "Du mår egentligen inte dåligt det sitter bara i huvudet"-moral knappast gör unga människor till starkare och bättre personer.

Den här jordgubbar- och champagnebilden som förmedlas i många av de här bloggarna är ju helt enkelt en väldigt förljugen spegel av världen. Knappast vettiga förebilder för alla de som inte har möjlighet att leva ett sådant liv (och troligen inte heller för det fåtal som har den möjligheten). För nej, Blondinbella, panikångest, svåra hemförhållanden, depression och kass självkänsla går inte alltid att lösa genom att "bara bestämma sig."

19 kommentarer:

  1. Vad exakt tänker du "gör unga människor till starkare och bättre personer"?

    SvaraRadera
  2. Stabil uppväxt med mycket kärlek? Om Simone de Beauvoir, Bob Dylan, Larry David, Chan Marshall och Emily Nussbaum spelade en tydlig roll i alla människors liv så tror jag också att världen vore lite bättre.

    Skämt och sido. Nog är det lättare att säga vad som är en dålig förebild än vad som är en god?

    Jag tror dock inte, vilket vi ju har gått igenom tidigare, att det är sunt för någon 14-åring att längta efter kirurgiska ingrepp på sin kropp och något slags framtida liv där jordgubbar och champagne är en naturlig del av vardagen.

    Men nej, bakom alla modebloggar gömmer sig givetvis inte onda människor. Men de jag nämnder i inlägget tycker jag inte är goda förebilder.

    Vad tänker du gör unga människor till starkare och bättre människor?

    SvaraRadera
  3. Att de tänker själva, och inte låter sig påverkas av varken "goda" eller "dåliga" förebilder eller andra människors idéer om vad som vore "bra" eller "dåligt" för dem. :)

    SvaraRadera
  4. Jag tycker också att det vore det absolut bästa.

    Trist nog så är inte alla fjortonåringar självständiga och rationella personer. Jag tror att unga människor - håll i hatten nu - påverkas av sin omgivning.

    Och: jag tycker att några av de här personerna som ligger bakom de mest populära bloggarna, objektivt sätt, åtminstone i någon mening, är dåliga förebilder. Är det en kontroversiell åsikt menar du?

    SvaraRadera
  5. Kontroversiell och kontroversiell. Jag håller bara inte med dig. Jag får helt enkelt klåda av god förebild-tänket, särskilt när det oftast handlar om och används som begrepp när man pratar om unga tjejer.

    Sedan tror jag förstås att de flesta vuxna i precis lika stor mån som unga människor påverkas av sin omgivning.

    SvaraRadera
  6. Men, tror du att det finns bra och dåliga förebilder och tror du i så fall att dessa har förmågan att påverka människor?

    Jag fattar ju din poäng, du vill inte bidra till en struktur som du tycker är negativ (?). Men grundfrågan kvarstår ju ändå: kan en människa påverka andra på ett eller annat sätt?

    Jag tror det och jag tror också att man kan påverka på bra och dåliga sätt.

    SvaraRadera
  7. För att det ska kunna finnas bra och dåliga "förebilder" måste det ju finnas någon som bestämmer vad som öht är "bra" och "dåliga" egenskaper hos människor. Vem gör den fördelningen? Är inte det ganska skiftande begrepp? Det är lite där det hela faller tycker jag.

    SvaraRadera
  8. Jag tycker att det objektivt sätt finns dåliga förebilder (Hitler exempelvis), eller dåliga beslut (bröstförstoring, vars kirurgiska ingrepp man exponerar på sin blogg exempelvis) - där begreppen i min värld inte är skiftande.

    SvaraRadera
  9. Ah, du kör Hitler-greppet? :)

    Okej, Hitler kanske inte är någon bra förebild - men att bröstförstoring som per automatik alltid skulle vara något dåligt eller vara ett dåligt beslut kan jag inte hålla med om. Det är väl, igen, i tankarna kring kroppar som vi skiljer oss åt.

    SvaraRadera
  10. Synen på kroppar styrs väl av sin människosyn också? Eller kanske kvinnosyn, snarare, eftersom det oftast är kvinnokroppen man talar om. Som om den är så sjukt helig att inget annat räknas. Det känns magstarkt att kalla kvinnor för dåliga förebilder efter vad hon gör med sin egen kropp, som om kroppen är allt hon är. Att dela in kvinnor i grupperna starka och smarta eller dumma offer tycker jag är ganska nedsättande. Det blir lite madonnan och skökan-tänk.

    SvaraRadera
  11. "Det känns magstarkt att kalla kvinnor för dåliga förebilder efter vad hon gör med sin egen kropp, som om kroppen är allt hon är. Att dela in kvinnor i grupperna starka och smarta eller dumma offer tycker jag är ganska nedsättande. Det blir lite madonnan och skökan-tänk."

    Håller helt med!

    SvaraRadera
  12. Ja, för det borde ju vara andras värderingar och fördomar som avgör om det ser destruktivt och svagt ut att skönhetsoperera sig eller inte. Åtminstone som regel.
    Offer-rollen kletas liksom på folk.

    SvaraRadera
  13. "Det känns magstarkt att kalla kvinnor för dåliga förebilder efter vad hon gör med sin egen kropp, som om kroppen är allt hon är."

    Jag fattar inte varför utgångsinställningen är så svart och vit (vilket extremt ofta är fallet i den här typen av debatter)?

    Frågan är ju väldigt enkel: Kan man tycka att en tjej är en dålig förebild utifrån att hon opererar sin kropp och exponerar det på sin blogg? Den frågan verkar ju inte ni kunna svara ja eller nej på utan att, så att säga, värdera frågan ytterligare.

    Jag kan med enkelhet svara ja på den frågan. Innebär detta - följaktligen - också att jag är av inställningen att "kvinnans kropp är allt hon har" och att jag vill "kleta offerroller" omkring mig? Givetvis inte.

    Jag förstår inte att det ska vara så svårt att kombinera inställningen: skönhetsoperationer är negativt + kvinnan är mer än sin kropp. Det känns både absurt och lågt om man inte kan göra det.

    Enligt er logik kan man inte ha någon negativ inställning om någon kvinna, vad jag förstår, eftersom risken då finns att man målar upp en bild och bidrar till en negativ struktur.

    Förresten så tycker jag att det är exakt lika illa om en manlig bloggare skulle göra, säg, en penisförlängning (trodde aldrig att jag skulle använda det ordet i den här bloggen f.ö) och exponera det. Vilket ju, utan att ha någon större inblick i penisförlängarindustrin, gissningsvis även det blir allt vanligare.

    Och avslutningsvis: märk väl att jag hade synpunkter på andra kvinnliga modebloggare i det debatterade inlägget, som inte på något sätt utgick ifrån deras kroppar.

    Och nej, Emma, Hitler-kortet kanske inte var, hmmmm, helt, eh, fräscht men jag tror att du fattar vad jag vill åt.

    SvaraRadera
  14. "Kan man tycka att en tjej är en dålig förebild utifrån att hon opererar sin kropp och exponerar det på sin blogg?"

    Mitt raka svar: Nej, det tycker jag inte. Men jag tycker inte heller att skönhetsoperationer per definition är något fel. Jag tycker inte att man ska kommentera andras kroppar öht. Folk får se ut hur de vill, göra vad de vill med sina kroppar.

    "Enligt er logik kan man inte ha någon negativ inställning om någon kvinna, vad jag förstår, eftersom risken då finns att man målar upp en bild och bidrar till en negativ struktur."

    Klart man kan! Men du måste ju hålla med om att det i vissa kretsar - säg journalister/skribenter runt 20, 30 i Sthlm - oftare är en viss typ av kvinnor som klassas som "dålig", och en viss som klassas som "bra"? Då måste man ju fundera vidare, vad beror det på? Varifrån härstamar de idéerna? Och då tycker jag att man alldeles för ofta hamnar i ett slags hora/madonna-tänk, precis som hilda-maria var inne på.

    SvaraRadera
  15. Jag tycker inte heller att skönhetsoperationer per definition är fel. Men jag tycker att bröstförstoring, som åtminstone i min värld är ett direkt resultat av det patriarkat vi lever i, objektivt sett är ett problem.

    "Men du måste ju hålla med om att det i vissa kretsar - säg journalister/skribenter runt 20, 30 i Sthlm - oftare är en viss typ av kvinnor som klassas som "dålig", och en viss som klassas som "bra"? Då måste man ju fundera vidare, vad beror det på? Varifrån härstamar de idéerna? Och då tycker jag att man alldeles för ofta hamnar i ett slags hora/madonna-tänk."

    Jag håller med dig och är helt med på den här problematiken. Men jag tycker också att man måste klara av att hålla isär olika typer av problematik.

    Jag tycker att det är rätt sjukt om det här problemet som du sätter fingret på, omöjliggör en kritik mot exempelvis Kissies beslut att operera sina bröst och exponera det på sin blogg som har en miljon besökare i veckan.

    SvaraRadera
  16. Fast på vilket sätt är det olika typer av problematik? Det är väl en och samma?

    SvaraRadera
  17. Ursäkta, men vadå Hora/madonna? Om man vill göra den medeltida uppdelningen är Kissie och Blondinbella fullkomligt väsenskilda. Det är väl därför de har beef med varandra, för att en är den duktiga flickan (Blondie), och en den mer "sexuellt frigjorda"?

    Det är väl inte det som är problemet, utan att de speglar en allmän uppfattning som finns i samhället. Typ framgång kommer genom att trycka ned andra, och lyckas du inte är det ditt eget fel. Typ "Det har alltid gått bra för mig så jag förstår inte varför det finns fattiga".
    Vet inte om det är bloggtjejernas eget fel dock. Eller om de kan anklagas för att vara dåliga förebilder när de aldrig bett om att vara det. Men jag tycker inte om det går att prata om deras framgång som en feministisk framgång.

    SvaraRadera
  18. "Men jag tycker inte om det går att prata om deras framgång som en feministisk framgång."

    Om deras framgång är "feministisk" är ju en helt annan fråga tycker jag. Däremot är jag själv av den åsikten att förebildssnack lätt har en tendens att bli direkt antifeministisk när man delar upp kvinnor i bra och dåliga.

    Som du säger har ju ingen av de två du nämner bett om att vara några förebilder, och jag förstår inte heller riktigt varför det är ett ord som ska prackas på dem.

    SvaraRadera
  19. Börjar bli lite rundgång: "Jag tycker att det är rätt sjukt om det här problemet som du sätter fingret på, omöjliggör en kritik mot exempelvis Kissies beslut att operera sina bröst och exponera det på sin blogg som har en miljon besökare i veckan."

    Så tycker jag. Så nej, jag tycker inte alls att det är samma typ av problematik. Det är till och med två vitt skilda saker.

    SvaraRadera