22 februari 2010

Måndagstelegram: Varför Twitter är bra, Björn af Kleen till S (!) och Håkan Hellström lagar mat i TV8.


# Personer i min omgivning frågar mig nu och då vad poängen med Twitter egentligen är? "Är det inte bara ytterligare ett sätt att rapa ut meningslösheter och hoppas att någon lyssnar." Till viss del är det nog just det (och jag kan nog tycka att även detta fyller en viss funktion). Ibland - allt oftare - fyller dock Twitter även en mycket praktiskt funktion - nämligen som nyhetskanal.

Som i dag, när SL hade tryckt ctrl alt delete och Stockholms infrastruktur brakade ihop, samtidigt som det konventionella nyhetsflödet i allt väsentligt var långsamt, trögt och oanvändbart. Då fick jag via Twitter - i realtid - bland annat följande information: En anställds blogg ger bättre info om kaoset än officiella kanaler, att SL:s presschef vid 09-tiden låg och sov, att det runt 07.30 var lång kö för att få en taxi men att Stockholm Taxi strax efter 08 hade "357 bokningsbara bilar." Detta bara några få konkreta exempel alltså, viktigast av allt var egentligen att man fick en generell uppfattning om läget.

Summan av kardemumman: börja Twittra.

# Snart, närmare bestämt i början av mars, är det dags för Mauro och Pluras kök i TV8. Matlagning, middag och några glas i goda vänners lag – och eventuellt lite akustiskt – står på matsedeln. Gäster i första programmet? Lena PH och Håkan Hellström. Kan bli hur bra som helst det här. Förhoppningsvis bättre än Landet Brunsås som jag hade så galet höga förväntningar på.

# Björn af Kleen värvas till Amelia Adamos nya skvallertidning S, skriver Resumé. Vi tar det en gång till: Björn af Kleen värvas till Amelia Adamos nya skvallertidning S.

# Intressant debatt i
gårdagens Agenda mellan Åsa Linderborg och Mats Svegfors. Det var rejält irriterat emellanåt. Bråket gällde det faktum att SR P4 anlitat Daniel Westlings bästa vän som bröllopsreporter, vilket Aftonbladet nyligen avslöjat.

UPPDATERAT: Får veta att min kanske främsta stilistiska förebild Björn af Kleen ska skriva krönikor i Adamos S - och ingenting annat. Jag förstod det initialt som att det snarare rörde sig om en anställning som skribent eller liknande. Allt i sin ordning med andra ord, så, glöm alltihop. Första numret släpps tydligen på torsdag, förresten.

3 kommentarer:

  1. Va?! Gjorde han det? På riktigt? Låg och sov klockan 9, alltså? Herregud, vad är det för presschef? (Många frågetecken här, men stå ut!) Ja, jag kan förstå om det är en presschef på typ... tandläkare Berits mottagning, men SL är väl lite större än så. Kanske. ;-)

    SvaraRadera
  2. Och middagskonversationer alltså, är inte det också egentligen bara ytterligare ett sätt att rapa ut meningslösheter och hoppas att någon lyssnar?

    SvaraRadera
  3. Olle: Exakt! Oerhört användbart slagträ i kommande debatter med Twitter-skeptiker.

    SvaraRadera