17 december 2009

Torsdagsläsning: Fel låtval, Alice i underlandet och poängen med framtidsspaningar (?)


# Jag har långsamt börja tappa förtroende för Magasinet Novells 00-talet (där 2000-talets bästa låtar listas). I dag presenterades nummer 15: By your side med Sade. Att placera en så obeskrivligt tråkig och matt låt så högt upp på listan måste beskrivas som: fel. Nu tänker ni givetvis: "vaddå det där är ju bara som du tycker, det där är ju din smak, smaken är som baken" och så vidare. Men nej, nej. Det här är alltså fel - objektivt sett.

# Olle på Vassa eggen har skrivit en alldeles förträfflig text om storytelling som marknadsföringsverktyg. Måste-läsning för alla som på något sätt är intresserade av varumärkesbyggande. What's your story?

# Allas vår favoritregissör Tim Burton är på gång med en ny film: Alice i underlandet. Här är den nyligen släppta trailern:# Den här typen av framtidsspaningar som SSBD sysslar med tycker jag är rätt värdelösa. Det oreras liksom bara, pladdras. Någon Per-Åke Olsson skriver bland annat häromdagen i en väldigt lång text (av det här slaget): "Tidigt på våren 2010 gör Murdoch allvar av sina planer på att ta betalt och stänger samtidigt ute Googles indexering från sina sajter. Resultatet blir en kalldusch." Nej, det är väl inte helt otänkbart, men alltså jaha? Varför är jag intresserad av Per-Åke Olssons spekulationer i detta?

# Det kommer högst troligt göras en amerikansk version av Millenium-trilogin. Spekulationerna är i full gång. Lär dröja dock, Män som hatar kvinnor (The girl with the dragoon tatoo), alltså den svenska versionen, går upp den 19 mars.

8 kommentarer:

 1. "By Your Side" är en av de mest givna låtarna på en sån här lista. Rent objektivt. ;) Om den är tråkig så är den tråkig på samma sätt som, säg, Lost In Translation är "tråkig" för den som förväntar sig Caddyshack bara för att Bill Murray är med. Det är en lågmäld, välpolerad, man skulle kunna säga vuxen, soulpopballad - en enastående vacker, innerlig sådan.

  Om du inte har gjort det redan måste du läsa Alice Eggers fantastiska text om låten. Förstår du inte storheten med "By Your Side" då så förstår du kanske i alla fall varför vi som har röstat på den tycker att den är så bra.

  SvaraRadera
 2. Absolut, texten är onekligen fantastisk. Jag ger dig en poäng där. Dock är den väl inte unikt bra? Alltså femtonde plats-bra? Ta Kathleen Edwards Scared at night (som är lite inne på samma spår som By your side):

  As a child I would wake at night.
  I was scared but I kept real quiet.
  Shadows on the walls moving in on me. And underneath my sheets I could barely breathe. [...] And in the dark, picture me in your mind.
  And I'll lay with you.
  You don't have to be scared at night.

  Minns lika fint, rent textmässigt, i mina öron. Tricket är ju dessutom när låten OCH texten är bra. Gällande By your side, låten, alltså själva musiken, så dör åtminstone jag av tristess.

  SvaraRadera
 3. Det är låten minst lika mycket som texten. Men är man normal så är det ju åtminstone nån låt på den där listan som man inte begriper. Jag är t ex enormt provocerad av de TVÅ Markus Krunegård-låtarna. Han har inte i närheten av decenniets 100 bästa låtar att göra.

  SvaraRadera
 4. Ha, där är vi oense igen. Jag hade Krunegårds "Samma nätter väntar alla", på plats tio. Och jo, högst begripligt är det nog, precis som du säger, att det knappast går att fatta allt på listan.

  Men alltså "By your side", plats 15, nej jag kan helt enkelt inte köpa det. Ska bli mycket intressant att se topplaceringarna hur som helst.

  SvaraRadera
 5. Har det helt brunnit i proppskåpet Larsson? Lovers Rock är ju en av 00-talets absolut bästa skivor. Ett oklanderligt mästerverk. Tänk om tänk rätt!

  SvaraRadera
 6. Det har icke brunnit i något proppskåp! Jag är en företrädare för god smak och Lovers Rock skulle eventuellt kunna vara god smak men det kan alldeles bestämt inte vara ett ämne för den övre halvan av någon topplista.

  Skämt å sido, som det brukar heta, så är väl det absolut vettigaste att inte ge sig in i några diskussioner av det här slaget. Trots att det nu råkar vara så, i just det här fallet, att det är jag som har rätt.

  SvaraRadera
 7. Håller med Pontus här helt och hållet. "Lovers Rock" är ett mästerligt bra album, och "By your side" blir det naturliga valet om man är tvungen att plocka ut en låt från skivan.

  Lyssna på avslutande "It's Only Love That Gets You Through"!

  SvaraRadera
 8. Den här gången tog jag i: http://kamratskaprock.blogspot.com/2009/12/25-basta-skivorna-fran-2009.html

  SvaraRadera