14 december 2009
Måndagsläsning: Nederland, årets bästa bilder och den mest seglivade språkdiskussionen
# Den svenska journalistkåren envisas med att anta en "chockad" approach till Obamas nyligen presenterade truppförstärkning i Afghanistan. Senast Viktor Barth-Kron i dagens Metro. Mycket märkligt detta. Martin Gelin förklarar varför i sin blogg: "den som missat att Obama ville prioritera om trupper från Irak till Afghanistan var antingen blind eller döv under 2007 och 2008." Alltså: det Obama gör är att han håller vad han lovade i valrörelsen.
# En helt gäng duktiga skribenter sammanfattar 00-talet i en ny antologi. Släppfest på F12 Salongen på onsdag, tydligen.
# Jag beställde en julklapp till mig själv i går: Nederland, av Joseph O'Neill (som sägs vara Obamas favoritförfattare). SVT:s kulturmagasin Kobra hälsade på O'Neill i New York tidigare i år.
# Time Mag: The year in pictures.
# Wall street journals kulturblogg Speakeasy ställer i en utmärkt artikel en mycket central fråga angående Tiger Woods otrohetsaffär. En fråga som konsekvent undvikits på övrigt håll: vilken betydelse spelar Tiger Woods hudfärg?
# Sofia Mirjamsdotter aka Mymlan har, i mina ögon, skrivit ett något förvirrat inlägg beträffande ordet "neger". Jag förstår egentligen inte vad hon vill ha sagt - vad som är själva poängen. I kommentatorsfältet har jag skrivit två längre kommentarer (många bra kommentarer överlag).
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Ehh, du läste inte min rubrik?
SvaraRaderaJag ville alltså inte "ha något sagt". Man måste inte alltid det. Ibland behöver man tänka högt.
(faktiskt är det ju det allra bästa med att blogga - att tänka högt och få andras infallsvinklar på det man skriver, få saker har lärt mig så mycket som just det)
Men upphovet till inlägget var som jag också skrev en diskussion på Twitter där jag kände att 140 tecken inte räckte för att förklara hur jag tänker. Riktat till i princip en enda person.
Jag upplever det som att du (rätta mig gärna om jag har fel) konsekvent argumenterar för att ordet inte bör "förbjudas". Det är hela tiden åt det hållet du lutar, även i dina svar bland kommentarerna. Detta samtidigt som du återkommer till att du bara reflekterar och att du inte "vill ha något sagt". För mig blir detta något förvirrande.
SvaraRaderaNågra exempel på vad jag menar: du "har träffat svarta personer som själv använder ordet", du frågar dig varför användningen av ordet skulle tyda på rasism, du håller inte med de som tycker att det inte går att jämföra "neger" med "unge" bara eftersom ordet neger har en historia, du tror inte att lösningen är att skapa ett tabu. Du skriver också att: "Det skulle såklart kunna vara allra enklast att bara skippa ordet för att det finns dom som säger att det är ett fult ord att använda och att folk kan känna sig sårade av det. Men de enkla lösningarna är inte alltid de riktiga."
Den riktiga lösningen enligt dig är alltså inte att sluta använda ordet, som jag tolkar det. Och för mig blir det - i just det här fallet - ett ganska tydligt ställningstagande.
Nja, jag VET att ordet i många fall tyder på just rasism, däremot tar jag ställning i mitt påstående att ALLA som använder det inte är rasister.
SvaraRaderaMina upprepade frågeställningar i kommentarerna handlar om att jag är i alla lägen, vad det än gäller, emot tabun. Den som följt mig länge vet att det är en av mina absoluta käpphästar, att jag tror att tabun skapar större skada än nytta, oavsett vad det gäller.
Jag kanske har fel när det gäller n-ordet, men jag är ännu inte helt övertygad.
Min övertygelse är, likt Stefan Jonssons (som jag citerade tidigare), att det i "samhällets omedvetna alltjämt finns en föreställning om att vita människor har rätt att hålla svarta människor nere" (och att ordet neger är ett uttryck för detta).
SvaraRaderaALLA som använder ordet neger är nödvändigtvis inte uttalade rasister men - och det här är viktigt - de gör sig själva till en del av en rasistisk kontext när de använder det.
Jag är i regel också emot tabun. Men jag är också emot principer. Och att av prinicipiella skäl fortsätta hålla fast vid ett (1) alldeles särskilt ord trots att oerhört många människor känner sig kränkta av det, verkar bara väldigt dumt tycker jag.
Jag är helt med på att principer inte ska få styra i fall där de är kontraproduktiva, konsekvens kan också vara att ibland frångå sina principer för att man har goda skäl.
SvaraRaderaJag är fullt medveten om att neger är ett ord som är laddat med rasistiska värderingar, men min uppfattningen är att det blivit tydligare med åren, alltså att ju mer folk försöker utrota det desto mer laddat blir det.
Och jag är tveksam till om det är rätt väg att gå.
Å andra sidan har jag inga bättre förslag i dagsläget.
Angående ovan: BRA Johan!
SvaraRaderaAngående Tiger Woods: Hans kön har också stor betydelse. Dan Savage skriver bl.a. så här:
"let’s pretend that Elin Nordegren cheated on Tiger and that Tiger went after Elin with a golf club. Would Elin be viewed as the sole transgressor in the marriage then? Probably not."
Hela artikeln (som är en sexspalt) finns här:
http://www.avclub.com/articles/december-9-2009,36053/
Mycket intressant. Finns det månne något exempel på någon kvinna som bedragit en man med mycket makt (kulturell, politisk, ekonomisk, whatever)? Hur har det låtit då, liksom? Jag bara inte komma på något exempel.
SvaraRaderaDu missförstod min ansats (eller: jag var otydlig). Jag är inte ett dugg förvånad över Obamas beslut. Jag syftade på baksmällan efter de orealistiska förhoppningarna (därav "Jesus långe lillebror").
SvaraRaderaAtt situationen i Afghanistan/Pakistan, Mellanöstern OCH Iran utvecklats till det sämre under 2009 är tveklöst en backlash, alldeles oavsett vem som sitter i Vita huset. När det dessutom sker med den tänkte frälsaren vid rodret blir besvikelsen gissningsvis ännu större.
Det var min poäng.
Förväntingarna på Obama är givetvis helt orimliga. Karln har knappt suttit ett år och folk förväntar sig, ja, vad? Att världens krig skulle vara avslutade vid det här laget? Bilden av honom som Jesus långe lillebror är ju något han själv är ansvarig för också så klart. Så ja, jag fattar nog din poäng bättre nu.
SvaraRaderaVet dock inte om jag kan köpa den backlash som du beskriver. Sett över en längre tidsperiod har ju läget i Afghanistan/Pakistan pendlat fram och tillbaka, olika grader av helvete liksom. Och utvecklingen i Iran - revolutionen och frihetskampen - är i mina ögon en positiv utveckling. Det rör ju sig, så att säga, om en progressiv konflikt i det fallet.