17 november 2009

Quizfebern har drabbat Stockholm


Text: Johan Kellman Larsson

Anrika skivbutiken Pet Sounds har i tre decennier krängt album till musiktörstande Stockholmare. De senaste åren har Pet Sounds utvecklat verksamheten betänkligt – exempelvis arrangerar man en gång i månaden ett oerhört populärt musikquiz. City letade sig till en svettig källarlokal på Södermalm, studerade musiknörderi på hög nivå och ställde sig frågan: Varför?

"Den röda tråden måste vara Minneapolis", viskar en ung, blond tjej i jeansskjorta ivrigt. Hennes lagkamrater ser ut som frågetecken. "Prince", fortsätter hon, "Prince är från Minneapolis!"

Klockan är åtta och musikquizet i den lilla källaren på Pet Sounds Bar på Skånegatan har precis dragit igång. I just det här momentet av tävlingen gäller det för lagen att hitta den röda tråden bland fyra mer eller mindre kända låtar som spelas upp. Lokalen är överfull och fuktig av svett, det är ingen extravagant tillställning i den meningen. De åtråvärda sittplatserna är sedan länge upptagna och omkring 50 personer kommer under de närmaste fyra timmarna stå upp och trängas på en mycket liten golvyta.

De som deltar i Pet Sounds prestigefyllda musikquiz den här kvällen är gamla gubbar, unga tjejer, djupt koncentrerade musikjournalister och högljudda rockers – kort sagt: alla sorter. De står i grupper om fyra och fyra, dricker öl, gestikulerar och fyller frenetiskt i frågeformulären som de blivit tilldelade.

Vad som förenar dem är naturligtvis ett ovanligt stort musikintresse. De flesta tycks exempelvis känna till att det är Gary Portnoy som skrivit signaturmelodin till den amerikanska kultserien Cheers. Fruktansvärt onödig kunskap men uppenbarligen väldigt roligt att skylta med.

Frågan är då – givetvis – varför? Inte för att det här är någon ny företeelse, men de senaste åren har någonting hänt: musiktävlandet har flyttat ut från förfesten och blivit en gravallvarlig offentlig sport. Varje vecka anordnar pubar överallt runt om i Stockholm musikquiz: det är hårdrocksquiz, queerquiz och hip hop-quiz. Det finns till och med ett särskilt quiz för Depeche Mode-fantaster.

Programledaren för SVT:s Musikbyrån, Magnus Broni, är den här kvällen med och anordnar quizet på Pet Sounds Bar. Det är paus i tävlingen och han ser lite stressad ut där han står, gömd bakom en skivspelare. Magnus Broni tror att musikquiz-boomen eventuellt kan ha något att göra med att skivbutiken, anno 2009, inte längre är en naturlig samlingsplats för musiknördar.

– Musikquizet har alldeles säkert blivit ett substitut för skivsamlandet i någon mening, nu när nedladdningen tagit över. Samtidigt tror jag bara att väldigt många kommit på att det här är jäkligt kul.

En så kallad “introtävling” avslutar kvällen på Pet Sounds Bar, lagen har tio sekunder på sig att lista ut vilken låt som efterfrågas. De som suttit på golvet i några timmar ställer sig nu upp och sträcker ut ömmande leder. Ett av lagen verkar inte ha någon bra kväll alls: de river sitt hår och stönar "Åhhh" i kör, när de inte lyckas knäcka introt till Joni Mitchells River. Om en månad har de möjlighet att ta revansch. Och kommer de i riktigt god tid kanske de lyckas roffa åt sig ordentliga sittplatser.

Artikeln publicerades i Stockholm City torsdagen den 12 november.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar