25 november 2009

Onsdagsläsning: Carla Bruni i Simpsons, sluta svina! och Schulman-mani


Carla Bruni, Frankrikes first lady, har fått ett skådis-gig. Kanske blev Bruni - som erkänner att hon inte har någon erfarenhet från teatern överhuvudtaget - inspirerad efter att ha sett sig själv karikeras i de senaste USA-sända Simpsons-avsnittet: The Devil wheres nada.

# Så har det "HÄNT"
igen. Media rapporterar om stressade grisar som vadar i avföring, som inte har halm att böka i och som äter på andra, döda grisar. ALLA är "chockade". Sanningen är givetvis att djurplågeri på svenska (jo) bondgårdar är mer regel än undantag. Så sent som i mars avslöjades det att svenska grisar skållas till döds varje dag på stora Scanägda slakterier. Jenny Tunedal skriver bäst om varför alla som är just "chockade" är naiva som femåringar alternativt idioter:
Återigen förfasar sig svensk media och politiker över att grisar behandlas illa i djurindustrin. Och den här gången kan vi inte bara muttra att danskarna nog alltid varit lite slappa och sadistiska i sin djurhållning, för nu är det faktiskt "våra egna" svenska bönder (till och med en som sökt fru) som låtit grisar leva under förfärliga förhållanden. Som vanligt möts avslöjandena av storögd bestörtning: "Oj, så hemskt" "Vi visste ju inte". Men om vi inte visste det här, vad exakt var det då vi visste? Hur många köttätare har någon aning om under vilka förhållanden djuren de tuggar i sig har levt och dött?

"Du vet väl inte om Kalle Karlsson är en hyvens grisbonde eller inte", som Karin Ahlborg skriver i dagens Aftonbladet. Hennes slutsats är att "konsumentmakt inte existerar när det gäller griskött".

Hon har rätt, men ändå fel. Det är lätt att ta den där makten. Ät inte grisarna.
# Jag ska sluta tjata snart men jag fattar inte hur den där Schulman-brorsan kan skriva så här underhållande om tubsockor, Marcus Birro och Twilight ("Vilken ljuvlig liten film! Otroligt vacker vampyrpöjk blir kär i bleksnygg flicka och kärleken är besvarad. Men det är svårt, de lever ju så olika liv. Och hur ska han motstå lusten att äta opp henne?"). Fattar helt enkelt inte. Nu läste jag igen. Fattar jag nu? Nope, fattar fortfarande inte.

1 kommentar:

  1. Om grisarna: Precis! Därför är det mesta griskött äckligt. (sa en icke-vegetarian) Och igen: asså, fan, de där ciggen från ditt tidigare inlägg.... Kan inte släppa tanken på dem. Mina fiktiva, alltså, inte dina redan upprökta. :-)

    SvaraRadera