05 oktober 2009

Riktigt, riktigt pinsamt Göran


Kristdemokraternas partledare Göran Hägglund gjorde ett förvirrat, desperat och mycket olustigt utspel på DN Debatt härförleden. Sveriges radikala elit - enligt Hägglund "konstnärer" (ja, precis, inom situationstecken), kulturvänstern (vilka Hägglund egentligen syftar på här är oklart, några exempel ger han inte) samt Lunds universitet (eftersom de envisas med att ta genusperspektivet på allvar) - föraktar helt enkelt "vanliga människor", var huvudtesen. De vanliga människorna, menar Hägglund, är knappast intresserade av det här tramset som "eliten" och "överheten" (alltså: "konstnärer", kulturvänstern, Lunds universitet och andra) pysslar med.

Bob Hansson svarade Göran Hägglund i SvD några dagar senare:
Du spär på idén att det finns vanliga människor, och därmed ovanliga. Du spär vidare på fördomen att de ovanliga föraktar de vanliga, vilket får de vanliga att i sin tur förakta de ovanliga. Det där spelet vi är så fullt upptagna med under skoltiden, men sen i vanliga fall oftast växer ifrån.
Fler infall av den här typen från den gode Hägglund och hans reaktionära parti och vi går en obehaglig svensk politisk vår till mötes; även rasisterna på den yttersta högerkanten kommer även de givetvis vilja bidra till ett eländigt och grovt opportunistiskt debattklimat när det börjar närma sig val.

I SVT:s Debatt ställde Göran nyligen upp för att diskutera sitt lilla inlägg. Men han fick mest försvara sig. Och det blev emellanåt riktigt pinsamt. I klippet nedan tappar socialministern uppenbarligen balansen. "Om du inte vill ha ett svar så skiter vi i det", säger han vid ett tillfälle och på den direkta frågan "Kan du ge några exempel på konstverk som trycker ned medelsvensson?" blir svaret: "Om vi tittar på...på...ehh...på...bokflöden och så vidare [...]".

Bokflöden. Och så vidare. Jajamen.

2 kommentarer:

  1. Oooo... Det här får mig att skruva på mig lika besvärat som när jag ser kristna högern i Michael Moore-filmer. Ta bort, ta bort!

    SvaraRadera
  2. Läste på Aftonbladets kulturblogg nu senast att det var Ny Demokrati som var först med uttrycket "Verklighetens folk"...Suck. http://blogg.aftonbladet.se/kulturbloggen/2009/10/lasarbrev-2

    SvaraRadera