18 maj 2009

Måndagsläsning: Simon Schubert, Sydsvenskan fattar Twitter och SvD analyserar konst som inte finns


# Media Guardian firar 25 år i dag. För att uppmärksamma det lite extra bjuder de på ett bildspel av slumpvis utvalda brittiska magasinomslag från 1984. En fröjd för ögat.

# Veckans konstfackskandal. Rodeos Johan Wirfält uppmärksammar ett annorlunda...examensarbete. Något pinsamt för SvD Kultur och Erica Treijs:
Daniel Mencák och Johan Thermaenius har arbetat tillsammans och presenterar sitt magisterprojekt i form av en utställningskatalog och hemsida på adressen Konstfack.info för Konstfacks examensprojekt på magisternivå. Katalogen, inbunden och med skolans sigill relieftryckt på baksidan, innehåller konstverk av runt 60 studenter, alla dokumenterade i bild och text på varsitt uppslag. Den ser alltså ut som en riktig, helt vanlig utställningskatalog. Men ingen av studenterna i katalogen har tagit examen från Konstfack. De finns över huvud taget inte, namnen är påhittade och katalogen fejk precis som hemsidan. Alla "studenternas" verk i projektet är skapade av Mencák och Thermaenius – "vi hade tre dagar på oss för varje", förklarade Daniel Mencák i fredags [...] Svenska dagbladets Konstfackartikel från i tisdags. Inte bara ett utan två av de fejkade verken har letat sig in i texten, där "Kristoffer Hed" och "Pauline Lindgren" räknas upp som exempel på studenter med "önskan att berätta en historia". Förutom Anna Odell nämner artikeln fyra konstnärer. Två av dessa är alltså påhittade som en del av Mencák och Thermaenius examensprojekt
# Simon Schubert får till det här genom att skrynkla och pressa papper. Klyftigt. Och fint!

# Mymlan bloggar lysande om den första svenska dagstidning som på allvar använt Twitter för nyhetsrapportering av en direkt händelse: Sydsvenskan. En passning till alla som envist reducerar det här sociala mediet till självupptaget pladder.

# Här: topp 30 dagstidningar på webben under april. New York Times.com är fortfarande i täten.

# Newsweek redesignar i kommande nummmer. Läs mer hos Gawker.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar