14 april 2009

Angående Atladottir och näthatet


Det skrivs just nu spaltmeter om det faktum att Margret Atladottir (i dag chefredaktör för Nöjesguiden) för ett år sedan (då vanlig dödlig skribent på NG) skrev en kort recension av tv-serien Generation Kill. Någon lämnade en nedlåtande kommentar till artikeln:
Fick du betalt för att skriva den här lilla recensionen? Jag har läst spaltmil om den här serien och läst flera bra artiklar, men det här tar nog priset som den mest menlösa. Den berör, javisst, men varför berör den dig?
...varpå Atladottir valde att kalla vederbörande för "tönt" i samma tråd. Och nu har det dragit igång något som liknar ett drev mot Margret angående det här.


Jag orkar inte återge allt vad som skrivs så läs själv här, här och här.

Min inställning? Nyligen skrev jag så här i en kommentar till Sofia Mirjamsdotters inlägg angående det hela (klipper in det helt sonika):
Diskussionen är ju inte hur en chefredaktör bör bete sig/inte bete sig - hon var ju som sagt inte chefred vid det aktuella tillfället. Detta är, som sagt, ingen liten sak i sammanhanget. Skulle hon ha agerat på samma sätt i dag? - knappast.

Mantrat som upprepas här att ålder och kön inte är relevant i sammanhanget, ändå är det just detta som hela tiden återkommer i diskussionen. Frågan är inte främst om Atladottirs agerande varit annorlunda om hon varit äldre/av manligt kön utan om kritiken varit lika våldsam om hon varit äldre/av manligt kön.

Till syvende och sist handlar allt det här om en nöjesskribents frustration över det näthat - som under år riktats specifikt mot henne - och som hon i ett svagt ögonblick gav uttryck för. Det hela kanske inte är oviktigt att uppmärksamma och diskussionen är för all del inte ointressant, men herregud, att kräva hennes avgång eller mena att hon skulle vara “illa ute” är fullständigt orimligt i min mening.
PS. Lovar och svär att inte göra det till en vana att citera mig själv i min egen blogg. DS.

*****

UPPDATERAT: Hanna Fridén skriver svinbra angående det här debaclet! Tack.

UPPDATERAT #2: Nu har Mymlan bloggat ånyo om Nöjesguidens övertramp och chefredaktören Margret Atladottirs STORA misstag - hon är varken öppen för att "lyssna " eller "konversera". Tydligen. Jag tycker egentligen inte att Mymlan har fel i sak men (precis som jag hävdat hela tiden) är omfattningen av kritiken mot MA helt orimlig. Intressant är, som sagt, varför MA får ta så mycket stryk på grund av ett så pass litet snedsteg - som hon dessutom bett om ursäkt för? Givetvis finns här kopplingar till hennes ålder och kön. Vissa klappar Margret på huvudet på grund av hennes ålder (medvetet eller ej Mymlan), andra har en mer patriarkal agenda (Stefan Stenudd, som bland annat kallar MA för "Bimbo-chef"). Flera i bloggosfären börjar nu lessna ordentligt på det här, Eric Rosén bland andra.

Sluta tjata. Lägg ner.

4 kommentarer:

 1. Hej Johan första gången jag kommenterar. Bra skrivet tycker jag, det är sanslöst vad mycket skit hon har fått! Sen vill jag bara ge ett litet tips, vore bättre om länkarna öppnade sig i en annan flik eller sida. För nu kommer man bort från din sida vilket kan upplevas som jobbigt för läsaren. Mana vill ju tillbaka till din sida direkt.

  Kram på dig

  SvaraRadera
 2. Hej och tack för tipset! Ska ordna det där omedelbums. Hoppas allt är bra, vi ses säkert i sommar något.

  SvaraRadera
 3. Vill bara än en gång påpeka att det är inte Atladottir personligen jag riktar min kritik mot, utan hela Nöjesguidens beteende.
  Sedan är det mindre så att jag bryr mig om Nöjesguidens förehavanden, och mer som att jag tycker att det är ett bra exempel att utgå ifrån när man diskuterar hur nyhetssajter beter sig och inte. Men det tror jag att du kanske fattar i och med att du skriver att du egentligen håller med mig i sak.
  Och det är saken, inte personen, som jag tycker är intressant att diskutera. Vilket är enklare när man har ett exempel att haka upp sig på.

  Varför jag skrev den uppföljande postningen var av två skäl. Ett; bemöta den respons jag fått från Lisa och Hanna, Två; berätta om Nöjesguidens vd:s inlägg i debatten.
  Att driva något drev mot Atladottir är alltså inte min tanke.

  Härmed sätter jag punkt. Jag tror att jag sagt det jag vill säga i den här diskussionen, även om jag inte kommer att sluta skriva om medier och deras bemötande mot sina läsare, med bra och mindre bra exempel.

  SvaraRadera
 4. @Mymlan: Bra att du tydliggör att det här egentligen inte handlar om MA. Detta eftersom dina inlägg i frågan lätt har gått att tolka på det sättet. MA:s ålder var ju exempelvis - trots allt - något som du återkom till flera gånger i din ursprungliga postning.

  I allt det här finns det politik inbäddat (internet är inte en arena där människor verkar på samma villkor, det fungerar precis som överallt annars). Ser man inte det är man oerhört naiv tycker jag. Nu är jag dock övertygad om att du ser detta och egentligen vet jag väl inte om vi har så brutalt olika uppfattningar i den här frågan. Kanske hade vi lite olika utgångspunkt den här gången bara.

  SvaraRadera