23 december 2008

"MTV makes me wanna smoke crack"

Kommer ni ihåg när MTV var en musikvideokanal och inte en reklamkanal? I början av 90-talet brukade min pappa rätt ofta trycka i ett band i den pålitliga VHS:en, knäppa på record och sedan bara låta bandet rulla. Ofta spelades ett femtontal musikvideor i taget innan det var dags för en kort reklampaus. Det här var givetvis ett alldeles ypperligt sätt för en 10-åring att upptäcka ny musik på. Musikvideorna var blandade (alltså inte bara från i princip en och samma genre som i dag) och de där VHS-banden kom att lägga någon slags genremässig grund för mitt musiklyssnande; Traveling Wilburys, Nirvana, Verve, Pixies och så vidare.

Typ 15 år senare pratas det flitigt om "musikvideons död" och MTV handlar mest om reklam, blottade bröst, dokusåpor, bling-bling och skrikiga programledare (B-sidan på Becks singel "Looser" - se bloggpostens rubrik - har vid fler än ett tillfälle gjort sig påmind när jag bläddrat förbi kanalen).

Möjligen kan det nu vara dags för en MTV-revival på nätet dock. Rätt nyligen lanserade MTV musikvideosajten MTvM (MTV Music). Betaversionen ligger ute här och konceptet: ett lättillgängligt och samlat MTV-arkiv med samtliga musikvideor som någonsin visats i kanalen, är givetivs en briljant idé (Anders Mildner på Sydsvenska Dagbladet frågar sig om man nu vågar hoppas på MTV-fester under 2009). Baksidorna kan intyga att kvaliteten på videorna är hög och fortsätter man i den här stilen borde MTV rimligen plocka en del musikvideo-nördar från exempelvis Youtube.

*****

Kobra verkar lägga ner sin blogg, trist.

3 kommentarer:

 1. Det här bådar gott för MTV's framtid och nya fokus.

  Jag minns själv hur min kompis varje vecka försedde mig med på måfå inspelade VHS-kassetter med MTV då föräldrahemmet inte hade någon parabol på taket. Det var fina stunder!

  SvaraRadera
 2. Fina stunder, synnerligen. Blir skoj att se om MTV lyckas shapa till sig på nätet.

  SvaraRadera
 3. Så sant sagt. Går det ens två musikvideos innan det är reklam? Det gamla ordspråket " Det var bättre förr" passar in i detta sammanhang.

  SvaraRadera