09 december 2008

Emory Douglas

Befunnit mig i "The city of pop", nämligen Liverpool, den senaste veckan; därav den lågintensiva aktiviteten här. I lördags gjordes en dagsutflykt till Manchester där jag och mitt resesällskap bland annat kikade på den här utställningen. Genom Emory Douglas konstnärliga (tillika propaganidistiska) arbete berättades historien om Svarta pantrarna; en organisation bildad i Kalifornien i mitten av 1960-talet vars medlemmar många gånger offrade sina liv i kampen för de afroamerikanska medborgarnas rättigheter. I regel var det staten och FBI som stod för morden (vid ett tillfälle sa FBI-chefen J. Edgar Hoover att Svarta pantrarna var det största hotet mot den interna säkerheten i USA). Tanken på en svart president i Vita huset känns lika absurd som fantastisk när man får historien upptryckt i ansiktet på det här viset. Inte minst med tanke på att denna historia inte alls är särskilt avlägsen.

*****

Laddade precis ner spotify som jag fick av en god vän. Mycket trevligt. Orkar inte babbla så mycket mer om detta eftersom tusen andra redan skrivit bra, bland annat Anders Mildner på Sydsvenskan här. Nöjer mig med att konstatera att det troligen är den mest revolutionerande musiktjänsten so far på nätet. Helt lagligt också vilket innebär att Guillou, murriga kristdemokrater och James Hetfield kan spara några gråa hår. Håll hårt i tummarna dina för en invite inom kort.

4 kommentarer:

 1. Har inte Spotify än, men det är på g. Lär säkert göra succe på förfester och sådant om inte annat.

  SvaraRadera
 2. Det här tycker jag är jätteroligt.

  Från Aftonbladets chat:

  "Tidningsankan: i japan har internet blivit mer och mer anonymt pga av de de hårda fildelningslagarna. Detta gör det omöjligt att kontrollera även grov brottsligthet som ex barnporrbrott. Hur ställer du dig till det?

  Jan Guillou: Jag är emot barnporr.

  Robert: Du tycker att det är viktigare att jaga 12-åringar än att fånga kvinnomisshadlare?

  Jan Guillou: Självklart! Intelligent fråga.

  Ifred: Hej Jan! Tror du verkligen att det går att stoppa fildelning till 100% och hur skal det i så fall gå till enligt dig?

  Jan Guillou: Det går inte att stoppa vanliga bilstölder eller snatterier heller till 100 procent.

  Pirat: Hur vore det om priset på böcker, film och musik sänktes? Kanske skulle ni "kändisar" klara er på en miljon istället för hundra? Då skulle alla köpa istället för att ladda ner....

  Jan Guillou: Det är svårt att avgöra vem som kommer med det dummaste påståendet i en sådan här chatt men du leder.

  Jeppe: Begåvat svar Jan, "jag är emot barnporr", är det avsiktligt du missar poänger?

  Jan Guillou: Självklart! Jag är emot poänger också."

  SvaraRadera
 3. Ovan inlagt av Kamrat Rock alltså.

  SvaraRadera
 4. Nej det är inte "jätteroligt", det är hysteriskt roligt hahaha. Förresten kräver jag att du återupptar bloggen din.

  SvaraRadera