28 november 2008

Spysjuk på hypen

Karin Winther måste vara Sveriges tråkigaste och mest meningslösa nöjesjournalist. Är det någon som exempelvis kan ta SVT:s "Hype", där Winther figurerar som programledare, på allvar? De borde döpa om programmet till "Flams och trams" istället. Det skulle vara hemskt intressant att höra hur diskussionerna på "Hype"-redaktionen går när de till exempel arbetar fram frågor till sina intervjuobjekt. Karin Winther fokuserar nämligen alltid på något "tokroligt" kring personen (istället för att faktiskt ta reda på något av substans); som att Annika Norlin kanske har en märklig fobi, att få Eva Röse att berätta hur många alkoholister det egentligen finns på dramaten eller att dra ur Livia Millhagen hur det är att göra nakenscener (följt av ett "hahahahahaha"). Istället för att ta nöjesjournalistiken på allvar tycks det överhängande målet och den bärande idén med "Hype" vara att bjuda tittarna på något "typ helt galet" eller bara "superkul". Aldrig seriöst, aldrig på riktigt och aldrig - i något avseende - undersökande.

Kika nedan på en intervju som Per Sinding Larsen gjorde med Karin Winther strax innan det första programmet i höstas. Bara CRAZY svar rakt igenom. Symptomatiskt. Minst sagt.

PSL: Varför har ni döpt programmet efter Hype Williams?

KW: Det är en homage till honom eftersom det inte finns nån budget i musikvideobranschen längre. Följaktligen får han inte ligga. Det tycker vi är synd.

PSL: Utifrån ett publicservicehistoriskt perspektiv: Finnes likhet mellan Hype och Hajk?

KW: Allt! Du skulle bara veta hur mycket egna smörknivar vi har täljt här på redaktionen. Bengt kommer förbi en gång i veckan och visar var skåpet ska stå. Kanske även i sändning – en vacker dag.

PSL: Vem är dina drömmars gäst?

KW: Det senaste året har jag haft en drömsk vision om att intervjua Roky Erikson. På sistone har jag insett att jag antagligen inte skulle få ett vettigt ord ur tokfransen.

PSL: Johnny Winter eller Edgar Winter?

KW: Anna Wintour!

PSL: The Swords Age of Winters eller Komissarie Winter?

KW: Komissarie Winther, absolut. Jag gillar folk som luskar reda på saker. Det behövs fler såna. Kanske en hel armé som är anställd av staten (säpo räknas inte). Då kanske vi skulle slippa vi FRA.

PSL: En Vintersaga eller Sommartider Hej Hej?

KW: Gyllende tider! Alltid. När vi två blir en är en klämmig bit.

PSL: Vad är höjdpunkterna i höstens Hype?

KW: PSL såklart!

4 kommentarer:

 1. När jag hörde att Svt skulla satsa på ett program som hette hype blev jag omedelbart misstänksam - och det jag sett har inte varit särkilt intressant! Det verkar vara svårt att skapa ett seriöst nöjesprogram, men antar att Winther och co. har en bit kvar till kvällspressens nöjesrapportering. Kan även tycka att musikbyrån målat in sig i ett hörn...

  SvaraRadera
 2. Musikbyrån klarar sig bättre ändå tycker jag. Där är det så tydligt att det finns en redaktion som är genuint intresserad och har en tydligt agenda, man vet vad man vill helt enkelt. Magnus Broni är sjukt kunnig dessutom och bara det räcker ganska långt.

  SvaraRadera
 3. Äh, orka Magnus Broni liksom. Han är ju så tråkig att klockorna stannar. Satan vad jag är trött på såna där skivsamlarmän. Om Musikburån kunde åstakomma några bra reportage skulle jag titta, men nu sitter ju bara den där mördande triste David Sandström och tjötar i varenda avsnitt. Musiker i allmänhet är ändå så sjukt jävla tråkiga så det är väl bra om någon vågar tramsa med dem.

  SvaraRadera
 4. "Musiker i allmänhet är ändå så sjukt jävla tråkiga". Kategorin grova generaliseringar haha? Jag håller delvis med dig dock. Broni är ingen Luuk eller PSL direkt men i jämförelse med Winther är han briljant.

  SvaraRadera