13 augusti 2008

Moralpanik 2.0

Dagens ungdom alltså - att de inte skäms! Här skippar man en hederlig kväll på Stadsteatern för att insupa den fagra svenska sommarkvällen och lyssna på lite trevlig livemusik. Men tänka sig att så enkelt skulle det inte gå. Och inga snittar fanns det heller, hmpf.
Svenska Dagbladets Karin Svensson dömer ut årets (slutsålda) Way out west, som i övrigt mer eller mindre genomgående tokhyllats av media och publik. Anledningen är den hänsynslösa festivalpubliken. Folk, menar hon, saknar vett och endast en spelning under hela festivalen var tydligen värd att genomlida. Resten var så full av "etikettsbrott" att Karin höll på att fullständigt bryta samman. Moralpanik 2.0 på SvD kultur och alltsammans är bara väldigt, väldigt obehagligt. Men det är klart, har man kulturskribenter som "endast går på spelningar om de får sitta ner i en röd sammetsfåtölj", så är det kanske inte så konstigt att det blir så här galet emellanåt.

*****

Musiktidningen Blender har frågat de amerikanska presidentkanddaterna vilka deras favoritlåtar är. Obamas topp fem ser ut så här: 1. Fugees ”Ready Or Not”, 2. Marvin Gaye ”What’s Going On”, 3. Bruce Springsteen ”I’m On Fire”, 4. Rolling Stones ”Gimme Shelter”, 5. Nina Simone ”Sinnerman”.
Fast, egentligen, ser den nog inte ut så här. Låtvalen är ju givetvis i hög utsträckning identitetsmarkörer. Nr 1, 2 och 5 för att det (delvis så klart) rör sig om svarta artister. Jag menar, hur skulle de se ut om ingen eller kanske enbart en svart musiker fanns representerad på listan? Springsteen är givetvis en flört med arbetarklassen (plus den genuint amerikanska småstadshjälten) medan Stones står för det lite edgy europeiska. Lite väl hastigt analyserat kanske, kommentera gärna om ni inte håller med.

1 kommentar:

  1. Förmodligen har de inte satt ihop listan själv utan lämnat över ansvaret till en expertgrupp på området.

    SvaraRadera