17 november 2010

Bored to Death säsong två (premiär i kväll på Canal Plus)


I kväll börjar Canal Plus sända andra säsongen av HBO-producerade Bored to death. Den kultförklarade komediserien bereder väg för en ny era av New York-tv.

NEW YORK. I den strålande film noir-inspirerade tv-serien Bored to death spelar Jason Schwartzman en privatdetektiv utan kvalifikationer: Jonathan Ames. Ett alter ego till den verklige Ames, som skapat serien. Varje avsnitt innebär ett nytt fall för den alltid välklädde, neurotiske och konstant salongsberusade huvudkaraktären. Jonathan bestämmer sig för att prova livet som privatdeckare efter att han i det allra första avsnittet, för att hantera uppbrottet från sin flickvän, plöjer några Raymond Chandler-böcker för mycket. Den marijuanarökande magasinsredaktören George (Ted Danson) och bästa kompisen, serietecknaren Ray (Zach Galifianakis), hjälper villigt Jonathan att befria bortrövade kvinnor, tampas med ryska maffian och lokalisera otrogna män.

Sneglar man bortom seriens handling och tar en närmare titt på kulisserna upptäcker man snart vad som är helt unikt med kritikerhyllade Bored to Death: den sätter Brooklyn på kartan. I andra komediserier som Seinfeld, Sex and the city och Vänner, har New York uteslutande förknippats med Manhattan. Brooklyn – New Yorks mest befolkningstäta stadsdel med ett invånarantal på 2,5 miljoner – framställdes i dessa som något avvikande. En okonventionell och perifer plats. I Bored to death är det i stället downtown Brooklyn som romantiseras: Park Slope, Boerum Hill och Fort Greene (kvarter som ungefär på samma sätt som Södermalm i Stockholm under senare delen av 1900-talet utsattes för en kraftig gentrifiering). Manhattan har knappast aldrig tidigare i tv-sammanhang känts så småborgerligt, så fyrkantigt. När Jonathan väl besöker Manhattan åker han sällan norr om Lower East Side och det är i regel alltid för något långtråkigt cocktailparty eller i jobbsammanhang. Brooklyn är hemma.

Bored to death
, som nyligen blev klar för en tredje säsong, har en väldigt aktiv fanskara på internet. I bloggar och på olika resforum har det i takt med att seriens popularitet ökat börjat poppa upp guider till de caféer, barer och restauranger som figurerar i serien. Tar man exempelvis F-tåget till Brighton Beach, allra längst ner i södra Brooklyn, kommer man till nattklubben Tatiana dit Jonathan i ett avsnitt letar sig för att söka rätt på en förlorad kärlek till en rysk gangster. Sofistikerade kaffebarer i hippa Greenpoint och exklusiva matkooperativ i Park Slope får också en hel del gratisreklam. ”Bored to death is Brooklyn’s coming-out party to the HBO-watching world”, skrev New York Times inför seriepremiären.


I andra säsongen av serien, som får premiär på Canal Plus i kväll, cementeras kontrasterna mellan Brooklyn och Manhattan. ”Brooklyn är det nya Manhattan”, säger Jonathan i ett av avsnitten. Riktigt där är vi nog inte ännu. Tydligt är dock att Jonathan Ames, som tillsammans med stjärnförfattarna Jonathan Safron Foer och Jonathan Lethem brukar kallas för ”The three Jonathans of Brooklyn”, lyckats nyansera bilden av den New York-stadsdel som i tv-sammanhang – fram till nu – endast fungerat som en vag bohemisk referens.

3 kommentarer:

  1. eventuellt såg stadsbilden i new york annorlunda ut för 20 år sedan. när seinfeld började sändas. eller 16 år sedan. när vänner hade premiär.

    (f ö är BTD en generande ytlig serie utan något som helst faktiskt, eller intressant, innehåll, givetvis extremt medveten om vad den ska trycka på för att fånga den här "sköna" new york-stämningen som de allra flesta vid det här laget rimligen borde vara mer än trötta på).

    SvaraRadera
  2. Hej "Anonym"! Japp, nog såg stadsbilden i New York annorlunda ut för 20 år sedan. Både Vänner, Sex and the city och Seinfeld spelades dock fortfarande in under sent 90-tal (Seinfeld) eller under 00-talet (Vänner, Sex and the City). Och under de senaste 10 åren, om inte även förr, har ju Brooklyn definitivt varit något mer, något annat, än vad det skildrades som i de här exemplen. Men texten är i första hand inte någon kritik. Seinfeld var en serie som utspelade sig på Manhattan - inget konstigt med det givetvis. Jag var i stället ute efter att trycka på just det som jag skriver: att BTD är en serie som skildrar New York på ett nytt sätt. Jag tror nämligen att det kan vara nyttigt. Inte bara för tv-publiken utan även för staden i sig som, trots allt, inte bara omfattas av några få kvarter på Upper West Side.

    SvaraRadera