17 maj 2010

Annika Lantz - Sveriges svar på Jon stewart


Svensk inrikespolitik är oerhört trist för tillfället, det har ni också märkt. Alla verkar sakna duellerna mellan Göran Persson och Fredrik Reinfeldt. Det kunde åtminstone upplevas som att det var på på blodigt allvar när dessa två drabbade samman.

Våren 2010 blir det - i bästa fall - lite gnällig stämning ("lägg av" och "äsch"). Sahlin är ju så retoriskt underlägsen Reinfeldt att det blir sömnigt, tråkigt, dött. Kalla det vad ni vill. Spel mot ett mål, förslagsvis.

Konstigt är det hur som helst inte att hon är den svagaste oppositionsledare som Socialdemokraterna någonsin haft.

Vad allt detta har med Annika Lantz att göra? Jo. Lantz - Sveriges smartaste komiker - är exakt vad svensk politik behöver. Hade jag varit programchef hade jag genast gjort henne till värd för en politisk talkshow inför valet. En slags variant på Jon Stewarts The Daily Show. Förslagsvis på Kanal 5, där hon kunde få bre ut sig ordentligt.

Kombinationen påläst, briljant journalist med komikerbakgrund brukar nämligen ofta resultera i fantastiskt intressanta politiska samtal. Något som nämnde Stewart är ett utmärkt exempel på. Just det här, att genomföra intervjuer med en svensk politiker, säg Göran Hägglund, som någon överhuvudtaget orkar lyssna på eller bry sig om, är det ju faktiskt ingen journalist i det här landet som tycks klara av i dag. (Ett lysande exempel på denna oförmåga var den annars skärpta Karin Hübinettes intervju med Maud Olofsson i söndagens Agenda. Olofsson, som med god hjälp av Hübinette lyckades prata bort det faktum att 11 000 svenska företagsledare har lite och inget förtroende för Centerpartiet i frågor som rör företagande. Särskilt absurt är detta givetvis med tanke på att Centerpartiet gjort nyföretagande till sin främsta profilfråga.)

Klipp från när Stewart för knappt ett år sedan intervjuade Bill Kristol (konservativ pundit) angående sjukförsäkringen. Avdelning: se och lär.

1 kommentar: