04 januari 2010

Måndagsläsning: Strage gillar City, Kalle krossade Anna och intressant om könsroller i På spåret


# Fredrik Strage tycker att nystartade Stockholm City var förra årets bästa tidning (!). Samtidigt som Eric Rosén undrar var årets första nummer tagit vägen?

# Philip NiemayerNew York Times har gjort en lite annorlunda, men genial, sammanfattning över 00-talet: "Picturing the past 10 years". Kolla bilden under kategorin Culture för år 2009. En bild säger mer en 1000 ord, och så vidare.

# Kalle (3,3 miljoner) krossade Anna (167 000), puh. Än är inte den totala kulturskymningen över oss.

# Ten things every journalist should know in 2010. ("7. You are you're own brand...")

# Ny intressant
musiksatsning från P3.

# Ann-Charlotte Marteus skrev
en intressant text om de urspårade könsrollerna i På spåret i Expressen nyligen:
På spåret är unikt. Kanske det enda svenska tv-program från 50-talet som är inspelat i färg. Annars är det ett tidstypiskt, propert, trivsamt program där två män som kallas domare ställer frågor till män i burar. Mellan frågorna småpratar de på ett manligt underhållande vis. I vissa burar sitter även kvinnor. De piggar upp med sina ärtiga blusar och intagande skratt. Nå, om programmet verkligen hade spelats in 1959 hade kvinnorna väl fått stå utanför burarna, iklädda paljettklänningar. Nu får de sitta ner. Visst har det gått framåt.
Men "På spåret" är männens show. Programledarnas kostymer bågnar av dräpande artighet. De kan alla svaren. Möjligen beroende på att de har läst på i förväg. Men de liksom utstrålar att de skulle ha kunnat allt ändå.
Emma Gray Munthe kontrar dock i dagWeird Science:
Jag undrar om inte de där mossiga könsrollerna ligger helt och hållet i betraktarens öga och i ett mossigt sätt att se på män och kvinnor överlag – för [Ann-Charlotte Marteus] och jag har verkligen inte sett samma program.
Jag tycker nog att båda har poänger - hur ser ni på saken?

2 kommentarer:

  1. Musikguiden låter förstås väldigt intressant. Tyvärr sker den nysatsningen på bekostnad av P3 Rytm som försvinner ur etern.

    Väldigt tråkigt när nischer fylls av mer populärmusik.

    SvaraRadera
  2. Måste hålla med där, i någon mening sviker ju SR sitt uppdrag här.

    SvaraRadera