15 januari 2010

Mitt 00-tal


2000: Fyller 17 år. Umgås i princip dygnet runt med min bästa vän H., vilket på många sätt bidrar till att jag förändras i grunden som person. Streckläser varje nummer av Arena. Upptäcker Magnus Linton och Karolina Ramqvist och börjar läsa allt som de publicerar. Lyssnar sinnessjukt mycket på Simon & Garfunkel.

2001: Åker till Reading-festivalen i England. The Strokes är hajpade och ska spela i ett litet tält. Vi väntar och väntar men de kliver aldrig på. Senare får vi veta att arrangören i sista stund flyttat spelningen till den stora scenen eftersom trycket är för stort. Jag kan fortfarande känna mig bitter när jag tänker på det där.

2002: Tar studenten och är jävligt lycklig. Minns att studentdagen inleddes med att Sverige spöade Nigeria i fotbolls-VM med 2-1. Börjar känna mig färdig med Östersund. Flyttar i oktober till en småstad utanför London och börjar jobba med alzheimersjuka på en gigantisk herrgård. Jag och min kompis M. har en egen flygel i huset. Det regnar varje dag och på gräsmattan utanför mitt fönster betar hundratals får. En ganska märklig tid.

2003: Flyttar hem till Östersund. Jobbar som telefonförsäljare och tjänar snuskigt mycket pengar. Börjar prenumerera på Sonic. Läser Emil Arvidsons reportage om Bad Cash Quartet och inser kanske för första gången: exakt det där vill jag också göra. Ser Van Morrison, vars musik jag växt upp med, tillsammans med min pappa på konserthuset i Stockholm. Åker under sommaren på en klassisk roadtrip genom Sverige och Danmark tillsammans med mina bästa vänner, känner mig odödlig. Flyttar till Göteborg under hösten och är lycklig i en liten etta i Härlanda som jag och H. delar. Får en krönika publicerad i Göteborgs-Posten.

2004: Semestrar i Prag i början av året. Åker på våren buss genom Sydamerika tillsammans med A. Blir förälskad i Buenos Aires. Flyttar i september till Stockholm och börjar plugga historia på Södertörns Högskola.

2005: Åker till Hultsfred med M. och skriver recensioner åt Chili. Börjar skriva för Folket i Bild/Kulturfront, intervjuar Frida Hyvönen och Plura Jonsson. På våren tar det slut med min första kärlek men på hösten går jag in i ett nytt förhållande.

2006: Slutar äta kött. Blir på allvar förälskad och flyttar ihop i Högdalen. Känner mig trygg och lycklig. Jobbar på våren dygnet runt med min C-uppsats. Åker på sommaren till Fotbolls-VM i Tyskland med M. och ser Sverige spela 2-2 mot England. Ser Scorseses No Direction Home och blir allvarligt besatt av Bob Dylan (de kommande två åren lyssnar jag i princip inte på någonting annat). Semestrar i Barcelona. På hösten tar jag ett break ifrån skolan och flyttar till Buenos Aires med J. Lever ett fruktansvärt dekadent liv.

2007: Ett uselt år. Flyttar till Årsta. Förhållandet brakar ihop under sommaren men snart är vi tillsammans igen. Mår extremt dåligt ett tag. J. flyttar in och saker ordnar upp sig. Pluggar filosofi på våren och känner mig less på det mesta. Börjar under våren skriva för olika kundtidningar och tjänar 800 kronor i timmen. Jobbar på kontor under sommaren, vill spy av tristess. Praktiserar på Svea Television under hösten, känner mig värdelös och dålig. Upptäcker 00-talets bästa låt: Rufus Wainwrights cover på Leonard Cohens Chelsea Hotel.

2008: Flyttar till en etta på Odenplan. Ser 00-talets bästa film: Control. Säljer min första obeställda artikel (om Dylans radioprogram i USA) till Sundsvalls Tidning och Tidningen Kulturen. Semestrar i Berlin och Liverpool. Startar den här bloggen i maj. Följer presidentvalet i USA slaviskt (läser exakt varje mening som Martin Gelin skriver). Börjar arbeta deltid åt Olle Lidbom. Skriver klart d-uppsats, plockar ut min magisterexamen i historia och börjar arbeta på Södertörns Högskola.

2009: Förhållandet brakar ihop igen. Blir behandlad som en påse skit, känner mig förnedrad, ful, liten och totalt värdelös. Börjar frilansa frekvent för Nöjesguiden. Slutar på Södertörn och vikarierar under sommaren på Nyheter24. Blir headhuntad av Emil Arvidson (!) och börjar frilansa för Stockholm City. Får massa nytt självförtroende. Fler och fler fina jobb där jag får möjlighet att arbeta tillsammans med svinduktiga människor ramlar in. Festar konstant under hösten. Dejtar. Ägnar flera timmar i veckan åt ett tv-manus med J. Får förstahandskontrakt på en perfekt etta i Midsommarkransen och flyttar in den första december.

4 kommentarer:

  1. Bra sammanfattning.Jag hoppas att 2010 blir ditt år.

    SvaraRadera
  2. Väldigt fin läsning på något sätt.

    SvaraRadera