29 september 2009

"Du har inte betalat tv-licensen"


Det ringde på dörren precis. När jag öppnade stod där en bister kvinna i röd täckjacka. Hon sträckte fram sitt ID-kort, tittade mig djupt i ögonen och sa med allvarlig stämma: "Du har inte betalt tv-licensen." Jag tog ett djupt andetag medan pengarelaterad ångest forsade genom skallen som ett vattenfall, varpå jag häver ur mig: "Nej, det kanske vore på sin plats att börja hosta upp."

Just nu sitter jag här med en underlig känsla av att ha blivit, liksom, lurad. En liten figur på ena axeln som säger, eller snarare vrålar: "WHYYY!???", och en annan liten figur på den andra axeln som säger (med vuxen stämma): "Men herregud, du har ju tillägnat dig gratis public service under alla dessa år, man ska göra rätt för sig och dessutom är du ju inte så jävla fattig numera".

Hur har ni gjort med tv-licensen?

7 kommentarer:

 1. När dom inför studentrabatt kan jag tänka mig att börja betala.

  SvaraRadera
 2. Betalt i år. För första gången i mitt 36-åriga liv.

  SvaraRadera
 3. Avskaffa tv-licensen!

  SvaraRadera
 4. Sen jag flyttade hemifrån!

  SvaraRadera
 5. Jag har betalat i hela mitt vuxna liv. För att jag tycker att public service är livsviktigt för samhället, och värt pengarna, alla gånger.

  SvaraRadera
 6. Anna: jag håller verkligen med om allt det där - det är livsviktigt! Men under mina år som snorfattig student i Stockholm har det helt enkelt inte varit möjligt. Kan hålla med Clara om att en studentrabatt borde införas. Nu när inkomsten börjat stabiliseras känns det dock helt naturligt att börja betala.

  SvaraRadera
 7. kan dom inte skaffa en "ni som ändå inte betalar, här kan ni lätta ert samvete lite" fond. there must be a way!

  SvaraRadera