11 mars 2009

Nedläggningshot! 10 amerikanska dagstidningar som riskerar förvinna under 2009


Tidningskriget i USA brakar vidare. Time listar i dag de 10 största amerikanska dagstidningarna som står på ruinens brant.

1.The Philadelphia Daily News (upplaga: 100 000). Medieföretaget Philadelphia Newspapers uppförsbacke är brant och Daily News är den mindre av de två tidningar som företaget äger. Som Time skriver: "The city cannot support two newspapers." Fortsätter annonsintäkterna att rasa läggs troligen Daily News ner inom en överskådlig framtid.

2. The Minneapolis Star Tribune (upplaga: 300 000) Tidningen gjorde visserligen en vinst på omkring 220 miljoner kronor förra året men det var endast hälften av vinsten 2007. Gör tidningen ett annonstapp på 20% eller mer under 2009 är det troligt att den går med förlust och för ägarna är det knappast intressant att fortsätta driva en förlusttyngd tidning.

3. The Miami Herald (upplaga: 220 000). I Florida har annonstappen för dagstidningarna varit särskilt påfallande på grund av bostadskrisen - bostadsannonserna har i princip helt försvunnit. Risken är stor att tidningen enbart finns online innan årets slut.

4. The Detroit News. En av två dagstidningar i Detroit som drabbats hårt av den ekonomiska krisen. Ett alternativ är att minska på utgivningstakten eller att gå ihop med den större Detroit Free Press men inget av dessa två alternativ är i dagsläget tillräckligt för att hålla tidningen flytande.

5. The Boston Globe. Går varje dag med knappt 10 miljoner i förlust. Tidningen värderas till ca 160 miljoner. Do the math.

6. The San Francisco Chronicle. Tidningens ägare Hearst har redan satt en deadline för då tidningen kommer läggas ner om inte kraftiga besparingar görs. Tidningen redovisade en förlust på omkring 560 miljoner förra under fjolåret. Redan i mitten av 2009 är det troligt att tidningen enbart finns online.

7. The Chicago Sun-Times. Tidningen är den mindre av stadens två dagstidningar. Ägs av mediehuset Sun-Times Media Group som går med förlust i dagsläget. Tidningen har inga som helst möjligheter att konkurrera med Chicago Tribune.

8. The New York Daily News. En av många stora tidningar i New York-området som slåss om annonsörer och prenumeranter. Till skillnad från övriga ägs Daily News dock inte av av något större företag utan i stället av en fastighetsmiljonär. Do the math.

9. The Fort Worth Star-Telegram (upplaga: 200 000). En annan tidning som slåss om annonsörer med en större konkurrent inom ett mindre område - Dallas, i det här fallet. Troligen kommer tidningen, om den inte går ihop med konkurrenten The Morning News, tvingas till nedläggning innan årsskiftet.

10. The Cleveland Plain Dealer. Moderföretaget Advance Publications har redan hotat med att stänga ner sin tidning i Newark. Plain Dealer lägger definitivt ned eller går helt online innan årsskiftet.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar