14 december 2008

Angelägna artiklar V. 50

Kommer från V. 1 2009 starta igång något här på Baksidorna som jag så länge kallar för "Angelägna artiklar". Det blir en veckobaserad bloggpost - alltid på söndagar - som kort kommenterar de mest angelägna artiklarna ur den svenska pressen från veckan som gått. Tjuvstartar i dag.

# Åsa Linderborg i Aftonbladet (12/12) om "Sveket mot demokratin." Nynazisternas framfart i Stockholm har de senaste veckorna antagit allt extremare former. Kulturhuset Cyklopen i Högdalen har brunnit ned till grunden, syndikalister har utsatts för mordbrand och antirasister på Sergels torg misshandlats grovt. "Dåden i Högdalen är inte orsakade av några enskilda virrhjärnor, som man så gärna vill tro, utan av ett helt samhällssystem. Det tågar fascister på våra gator, men det är inte många som lyssnar efter stöveltrampen. Elden är lös, men få bryr sig om att släcka den", avlsutar Linderborg.

# Kjäll Häglund i Göteborgs-Posten (8/12) om "En lättdrucken
Château Guillou."
En av årets mer omfattande och brutala sågningar troligen. Isobel Hadley-Kamptz kallar det för ett "lustmord". Häglund skriver bland annat: "[...] mycket har jag sett på Aftonbladet.se i mina dagar, såväl strandade rymdmonster som argentinska djungeltroll, men aldrig har väl Sveriges största dagstidning känts så National Enquirer som när Guillou-krönikan 'Ett ilsket fåtal vill legalisera nätstölderna' kördes ut den 23 november."

# Martin Ahlquist i Fokus (12/12) om att Mats Svegfors de facto var SR:s andrahandsval. "Teaterchefen Benny Fredriksson skulle ha blivit vd för Sveriges Radio men backade ur i sista stund [...] Källor berättar om hur omsvängningen föregåtts av en massiv övertalningskampanj från politiker i Stockholms stadshus", skriver Ahlqvist.

# Anne Swärd i Sydsvenska Dagbladet (11/12) om att det fortfarande är "Lång väg kvar." "Ännu hundra år efter Simone de Beauvoirs födelse är kvinnan andra könet. I USA, liksom i Sverige, är steget långt från gräsrotsrättigheter i form av kvinnlig rösträtt, till spjutspetsmöjligheter som kvinnlig president. Inte heller i Sverige kan vi ju framvisa ett enda kvinnonamn bland regeringscheferna. Detta trots att vi i år faktiskt firar 150-årsjubileum för svenska kvinnors möjlighet att bli betraktade som myndiga", skriver Swärd.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar