25 augusti 2008

Blondinbella, nu i ny förpackning

Ann Heberlein har en god tanke när hon försvarar Blondinbella i Sydsvenskan. Dock missar hon målet en aning. "Du är modig, Isabella, och du har helt rätt: du har inget att skämmas för. Blondinbella är en ung kvinna som blivit orättfärdigt behandlad och som har precis så mycket självrespekt som jag önskar att alla unga kvinnor och män hade." Allt är liksom rätt okej och tämligen intressant till själva finishen: "Hundratusentals unga tjejer läser Blondinbellas blogg varje vecka. Hennes öppenhet – hennes skamlöshet – har sannolikt påverkat just dessa unga tjejers sätt att betrakta sin rätt till sina kroppar mer än aldrig så många timmars feministisk undervisning i skolan." Den feministiska rörelsen? Äsch! Låt Blondinbella visa vägen i stället! Hmm. Om Heberlein funderat ett varv till innan hon printat den sista meningen hade hon kanske reflekterat över det kausala sambandet mellan den feministiska skolundervisningen och Blondinbellas suffragettmoves. Utan 100 år av feministisk kamp hade Blondinbella knappast haft möjlighet att uttala sig överhuvudtaget. Åtminstone hade hennes röst aldrig räknats.

*****

Karolina Ramqvist
gör snart comeback som det verkar. Bra det.

3 kommentarer:

  1. Jag tycker att du idiotförklarar Anne lite i onödan. Hon syftade naturligtvis inte på den feministiska kampen genom historien lika mycket som på undervisning med feministiska förtecken på temat "du har rätt till din egen kropp" i _dagens_ skolor. Och där kan hon säkert ha rätt i att Blondinbella är minst lika pedagogiskt effektiv som Ung utan pung & co, tror du inte?

    SvaraRadera
  2. Jag tror som sagt att det finns ett samband mellan den den feministiska skolundervisningen (som givetvis är en del av den breda feministiska rörelsen) och Blondinbellas feministiska kapital, så att säga. Jag tycker att Heberlein på ett väldigt banalt sätt underminerade den feminsitiska kampen i det allra sista stycket av texten. Det är en obehaglig samhällstendens, menar jag, om enskilda celibriteters yttranden i rättssäkerhetsfrågor börjar väga tyngre än exempelvis organisationers.

    SvaraRadera
  3. Det är absolut en obehaglig samhällstendens om enskilda celebriteter helt ska axla ansvaret eller ersätta den feministiska skolundervisningen. Men just därför kan det ju vara på sin plats att diskutera hur pass väl den feministiska skolundervisningen fungerar, om vi leker med tanken att ett blogginlägg från Blondinbella kan få större genomslag än någonsin ungteatergrupp. (Däremot är ju Heberleins text i dagens Sydsvenskan apropå Gyllenhammar&Zandén-gate ett totalt intellektuellt haveri.)

    SvaraRadera